1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa
Ajan­kohtai­sta

Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa

Ilmastonmuutos lisää kuivuutta ja toisaalta tulvia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kuivuus lisää kaupungistumista, tulvat pahentavat slummien terveysongelmia. WHO peräänkuuluttaa toimia slummien asukkaiden auttamiseksi.

Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa Kuva 1 / 1

Saharan eteläpuolinen Afrikka on maailman vähiten kaupungistunut alue. Vain 39,1% alueen asukkaista asuu kaupungeissa. Ennusteiden mukaan kaupunkiasukkaiden määrä tuplaantuu 760 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää kaupungistumista Afrikassa. Kuivuus heikentää satoja ja ajaa ihmiset kaupunkien slummeihin. Maanviljelyksen tuottavuuden lasku pahentaa aliravitsemusta slummeissa.

WHO:n mukaan maailman slummeissa elää miljardi ihmistä. Slummiasukkaiden määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan 30 vuodessa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 71,8% kaupunkien asukkaista elää slummeissa.

Lapset kärsivät slummeissa sairauksista pahiten: aliravitsemus on slummeissa yleisiä. Etiopiassa ja Nigerissä 40 % slummien lapsista on aliravittuja. Rokotusohjelmien kattavuus on slummeissa 35%, kun se muualla Nigerin kaupunkialueilla on 86%.

Slummien likainen juomavesi ja avoimet viemärit lisäävät koleraa, malariaa, dengue-kuumetta ja keltakuumetta. Infektiot leviävät helposti tiuhaanasutuissa slummeissa.

Ilmastonmuutoksen myötä kohoava merenpinta aiheuttaa tulvia kaupungeissa. Slummein huonosti rakennetut rakennukset ovat tulvissa heikoilla. Tulvat pahentavat hygieniaongelmia ja puhtaan veden puutetta.

Afrikan slummien asukkaat ovat kovilla nopean kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen myötä. WHO peräänkuuluttaa lisätutkimuksia ja sopeutumissuunnitelmia slummiasukkaiden auttamiseksi.

Hertta Vierula
kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
”Terhokodin toiminnan lopetus olisi katastrofi”

– Eihän saattohoidon tarve ole ­vähentynyt, muistuttaa Terhokodin ­ylilääkäri Annika Riska.

Tieteessä
Klotsapiini altistaa koronainfektiolle

Brittiläinen tutkimusryhmä selvitti asiaa takautuvassa rekisteritutkimuksessa.

Ajassa
Koronaepidemia näyttää kiihtyvän

HUS:n alueella tartunnan lähde on tuntematon noin kahdessa kolmasosassa tapauksista.

Tieteessä
Gynekologisen syövän robottiavusteinen kirurgia

Robottiavusteisessa kirurgiassa korostuvat laparoskopian hyvät puolet, kuten nopeampi toipuminen.

Ajassa
Hovioikeus lievensi kahden lääkärin tuomioita

Itä-Suomen hovioikeus lievensi kahden lääkärin tuomioita keskiviikkona 30. syyskuuta.

Ajassa
Palliatiivinen keskus on aloittanut TYKS:ssa

Keskus konsultoi ja kehittää elämän loppuvaiheen hoitoa sairaalassa ja toimii yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa.