1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa
Ajan­kohtai­sta

Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa

Ilmastonmuutos lisää kuivuutta ja toisaalta tulvia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kuivuus lisää kaupungistumista, tulvat pahentavat slummien terveysongelmia. WHO peräänkuuluttaa toimia slummien asukkaiden auttamiseksi.

Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa Kuva 1 / 1

Saharan eteläpuolinen Afrikka on maailman vähiten kaupungistunut alue. Vain 39,1% alueen asukkaista asuu kaupungeissa. Ennusteiden mukaan kaupunkiasukkaiden määrä tuplaantuu 760 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää kaupungistumista Afrikassa. Kuivuus heikentää satoja ja ajaa ihmiset kaupunkien slummeihin. Maanviljelyksen tuottavuuden lasku pahentaa aliravitsemusta slummeissa.

WHO:n mukaan maailman slummeissa elää miljardi ihmistä. Slummiasukkaiden määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan 30 vuodessa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 71,8% kaupunkien asukkaista elää slummeissa.

Lapset kärsivät slummeissa sairauksista pahiten: aliravitsemus on slummeissa yleisiä. Etiopiassa ja Nigerissä 40 % slummien lapsista on aliravittuja. Rokotusohjelmien kattavuus on slummeissa 35%, kun se muualla Nigerin kaupunkialueilla on 86%.

Slummien likainen juomavesi ja avoimet viemärit lisäävät koleraa, malariaa, dengue-kuumetta ja keltakuumetta. Infektiot leviävät helposti tiuhaanasutuissa slummeissa.

Ilmastonmuutoksen myötä kohoava merenpinta aiheuttaa tulvia kaupungeissa. Slummein huonosti rakennetut rakennukset ovat tulvissa heikoilla. Tulvat pahentavat hygieniaongelmia ja puhtaan veden puutetta.

Afrikan slummien asukkaat ovat kovilla nopean kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen myötä. WHO peräänkuuluttaa lisätutkimuksia ja sopeutumissuunnitelmia slummiasukkaiden auttamiseksi.

Hertta Vierula
kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Tieteessä
Lasten antibioottien ja astmalääkkeiden kulutus väheni pandemiassa

Lääkkeiden käytön vähenemisestä syntyi noin 3,4 miljoonan euron säästö.

Ajassa
Suomalainen COVID-aiheinen mobiilipeli sai laajan tuen

Lanseerauksessa ovat mukana WHO, Unicef ja rokotteiden kansainvälinen yhteistyöorganisaatio Gavi.

Ajassa
STM aikoo järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointifoorumin

Valmisteluun kutsutaan mukaan laajasti eri toimijoita.

Ajassa
Duchennen lihasdystrofian lääke sai korvattavuuden

Lääke vahvistaa lapsen fyysisen toimintakyvyn edellytyksiä ja säilyttää kävelykyvyn pidempään.

Ajassa
Psykososiaaliset menetelmät huumeriippuvuuksien hoidon palveluvalikoimaan

Menetelmät on arvioitu erikseen aikuisille ja nuorille sekä silloin, kun henkilöllä on muu samanaikainen mielenterveyden häiriö.