1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa
Ajan­kohtai­sta

Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa

Ilmastonmuutos lisää kuivuutta ja toisaalta tulvia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kuivuus lisää kaupungistumista, tulvat pahentavat slummien terveysongelmia. WHO peräänkuuluttaa toimia slummien asukkaiden auttamiseksi.

Ilmastonmuutos pahentaa slummien kurjuutta Afrikassa Kuva 1 / 1

Saharan eteläpuolinen Afrikka on maailman vähiten kaupungistunut alue. Vain 39,1% alueen asukkaista asuu kaupungeissa. Ennusteiden mukaan kaupunkiasukkaiden määrä tuplaantuu 760 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää kaupungistumista Afrikassa. Kuivuus heikentää satoja ja ajaa ihmiset kaupunkien slummeihin. Maanviljelyksen tuottavuuden lasku pahentaa aliravitsemusta slummeissa.

WHO:n mukaan maailman slummeissa elää miljardi ihmistä. Slummiasukkaiden määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan 30 vuodessa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 71,8% kaupunkien asukkaista elää slummeissa.

Lapset kärsivät slummeissa sairauksista pahiten: aliravitsemus on slummeissa yleisiä. Etiopiassa ja Nigerissä 40 % slummien lapsista on aliravittuja. Rokotusohjelmien kattavuus on slummeissa 35%, kun se muualla Nigerin kaupunkialueilla on 86%.

Slummien likainen juomavesi ja avoimet viemärit lisäävät koleraa, malariaa, dengue-kuumetta ja keltakuumetta. Infektiot leviävät helposti tiuhaanasutuissa slummeissa.

Ilmastonmuutoksen myötä kohoava merenpinta aiheuttaa tulvia kaupungeissa. Slummein huonosti rakennetut rakennukset ovat tulvissa heikoilla. Tulvat pahentavat hygieniaongelmia ja puhtaan veden puutetta.

Afrikan slummien asukkaat ovat kovilla nopean kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen myötä. WHO peräänkuuluttaa lisätutkimuksia ja sopeutumissuunnitelmia slummiasukkaiden auttamiseksi.

Hertta Vierula
kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.