Ajan­kohtai­sta

Iltakalori jää aamukaloria helpommin vyötärölle

– Kalorit eivät ole pelkkiä kaloreita, vaan niiden vaikutus riippuu siitä, mihin vuorokaudenaikaan ne nautitaan, sanoo professori Aila Rissanen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_vaaka_99kg.jpg

Professori Aila Rissasta ei hämmästytä lainkaan Obesity-lehdessä julkaistu Tel Avivin yliopistossa saatu tutkimustulos, jonka mukaan kunnollisen aamupalan nauttineet laihtuivat enemmän kuin illalla vastaavan kalorimäärän tankanneet.

– Viime aikoina on tullut paljon tutkimustietoa, jonka mukaan kalorit eivät ole pelkkiä kaloreita kaikkina aikoina yhtä lailla. Ihmisen hormonaalinen ja aineenvaihdunnallinen tila illalla ja yöllä on sellainen, että myöhään nautittu energia muuttuu helpommin varastoituvaksi, erityisesti jos on kysymys vähän liikkuvasta ihmisestä. Aamulla aikaisemmin nautitut kalorit taas tulevat hyödynnetyiksi energiana, Rissanen selittää.

Tukeva aamiainen vähensi napostelunhimoa

Tel Avivin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui 93 metabolista oireyhtymää sairastavaa naista, joiden painoindeksi oli yli 30. Heidät jaettiin satunnaistetusti kahteen painonhallintaryhmään.

Ryhmä A söi 12 viikon ajan 700 kaloria sisältäneen aamupalan, 500 kalorin lounaan ja 200 kalorin ilta-aterian. Ryhmä B nautti vastaavana aikana saman määrän päivittäisiä kaloreita (1 400), mutta heidän aamupalansa sisälsi 200 kaloria, lounaansa 500 kaloria ja ilta-ateriansa 700 kaloria.

A-ryhmään kuuluneet laihtuivat tutkimusjakson aikana enemmän kuin B-ryhmään kuuluneet. A-ryhmään kuuluneiden triglyseriditaso laski keskimäärin 33,6 %. B-ryhmäläisten vastaava taso sen sijaan nousi 14,6 %.

Molemmilla ryhmillä paastoverensokeri- ja insuliiniarvot sekä nälän säätelyyn liittyvän greliinihormonin pitoisuudet alenivat, mutta A-ryhmällä merkittävästi enemmän kuin B-ryhmällä.

Alempi greliinihormonipitoisuus viittaa tutkimusta johtaneen professori Daniela Jakubowiczin mukaan siihen, että A-ryhmäläiset tunsivat itsensä kylläisemmiksi ja kokivat vähemmän houkutusta naposteluun kuin B-ryhmäläiset. Tukevan aamiaisen syöneillä ei myöskään esiintynyt aterian jälkeisiä verensokeripitoisuuden huippuja.

Aamiainen tärkein ateria

Israelilaistutkijoiden mukaan kunnon aamiainen ja kevyt iltapala ovat hyvä yhdistelmä, josta saattaa olla apua lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa. Professori Aila Rissanen on samoilla linjoilla.

– Laihtumisen erot näissä kahdessa tutkimusryhmässä eivät hämmästytä minua lainkaan. Se, että greliinit pienenevät ja nälkätuntemukset vähenevät, on aivan ymmärrettävää.

Rissasta kummastuttaa ainoastaan B-ryhmäläisillä todettu triglyseriditason nousu.

– Laihtuvilla ihmisillä triglyseriditason olisi odottanut laskevan molemmissa ryhmissä.

Tutkimus vahvistaa Rissasen mukaan sen, että elimistöllemme on hyvä saada energiaa varhain.

– Aamiainen on päivän tärkein ateria, kuten jo Markus-setä aikanaan sanoi.

Rissanen viittaa myös Yhdysvalloissa tehtyyn, Diabetes Care -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa seurattiin 3 598:aa nuorta aikuista 18 vuoden ajan.

Tutkimuksessa havaittiin säännöllisen aamiaisen nauttimisen vähentävän riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään. Päivittäin aamiaisen nauttineet myös lihoivat seuranta-aikana lähes kaksi kiloa vähemmän kuin satunnaisesti tai ei lainkaan aamiaista syöneet.

Sirpa Kulonen

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030