1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin
Ajan­kohtai­sta

Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin

Suomalaistutkimus havaitsi, että Schlemmin kanava on verisuonen sijasta imusuonen kaltainen suoni, jota voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijän avulla.

Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin Kuva 1 / 1

Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan Schlemmin kanava on verisuonen sijasta imusuonen kaltainen suoni, jota voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijän avulla. Tämä herättää toiveita siitä, että poisvirtauskanavaa kasvattamalla voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa silmänpainetautia. Havainnot teki akatemiaprofessori Kari Alitalon johtama tutkimusryhmä Wihurin tutkimuslaitoksella ja Helsingin yliopistossa.

– Perushavainto, että Schlemmin kanavalla on samoja ominaisuuksia kuin imusuonilla, oli hyvin lupaava. Menimme tutkimuksessa kuitenkin asteen pidemmälle ja koetimme kasvattaa Schlemmin kanavan kokoa, mielessä mahdollinen silmänpaineen hoito, kertoo tutkimusryhmän jäsen Aleksanteri Aspelund Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa tämä voisi olla uusi menetelmä silmänpainetaudin hoitoon. Tulokset ovat kuitenkin vasta ensiaskel hoitomuodon kehityksessä. Tulokset pitää toistaa ihmistä läheisimmissä lajeissa ja mikäli hoito näissä on tehokasta ja turvallista, sitä voitaisiin kokeilla potilaissa.

Onnistuessaan silmänpainetta alentava vaikutus oli hyvin pitkäaikainen, jopa kuukausia kestävä. Tällä hetkellä silmänpainetta alentavia silmätippoja pitää annostella useita kertoja päivässä, minkä vuoksi hoitomyöntyvyys on heikkoa ja osaltaan saattaa selittää huonoja hoitotuloksia. Joskus Schlemmin kanavaa koetetaan väljentää myös leikkaushoidolla.

Silmänpainetauti on maailman toiseksi yleisin sokeutumisen syy.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin

Palkinnot saivat muiden muassa valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti ja lääkäri Anni Saukkola.

Ajassa
Kouluterveyskysely: Yksinäisyyden tunne on yleistynyt

Iso osa lapsista ja nuorista on silti tyytyväisiä elämäänsä.

Ajassa
Vilpitöntä tiedettä

Plagiointi on tavallisempaa kuin ­tulosten sepittäminen ja tekaistut havainnot, sanoo Aleksi Tornio.

Tieteessä
Rintakehän sädehoito nuoruudessa ja rintasyöpäriskin arviointi

Lapsuuden tai nuoruuden aikana sädehoitoa rintakehän alueelle saaneista jopa joka kolmannelle kehittyy rintasyöpä 50 ikävuoteen mennessä.

Kolumni
Lääkäri, viestijä

Pandemia-ajan viestinnän jälkipyykkiä pestään varmasti pitkään, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Pääkirjoitus
Kenen haluat päättävän asioistasi?

On väliä, äänestätkö vai et, kirjoittaa Marjo Parkkila-Harju.