1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin
Ajan­kohtai­sta

Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin

Suomalaistutkimus havaitsi, että Schlemmin kanava on verisuonen sijasta imusuonen kaltainen suoni, jota voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijän avulla.

Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin Kuva 1 / 1

Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan Schlemmin kanava on verisuonen sijasta imusuonen kaltainen suoni, jota voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijän avulla. Tämä herättää toiveita siitä, että poisvirtauskanavaa kasvattamalla voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa silmänpainetautia. Havainnot teki akatemiaprofessori Kari Alitalon johtama tutkimusryhmä Wihurin tutkimuslaitoksella ja Helsingin yliopistossa.

– Perushavainto, että Schlemmin kanavalla on samoja ominaisuuksia kuin imusuonilla, oli hyvin lupaava. Menimme tutkimuksessa kuitenkin asteen pidemmälle ja koetimme kasvattaa Schlemmin kanavan kokoa, mielessä mahdollinen silmänpaineen hoito, kertoo tutkimusryhmän jäsen Aleksanteri Aspelund Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa tämä voisi olla uusi menetelmä silmänpainetaudin hoitoon. Tulokset ovat kuitenkin vasta ensiaskel hoitomuodon kehityksessä. Tulokset pitää toistaa ihmistä läheisimmissä lajeissa ja mikäli hoito näissä on tehokasta ja turvallista, sitä voitaisiin kokeilla potilaissa.

Onnistuessaan silmänpainetta alentava vaikutus oli hyvin pitkäaikainen, jopa kuukausia kestävä. Tällä hetkellä silmänpainetta alentavia silmätippoja pitää annostella useita kertoja päivässä, minkä vuoksi hoitomyöntyvyys on heikkoa ja osaltaan saattaa selittää huonoja hoitotuloksia. Joskus Schlemmin kanavaa koetetaan väljentää myös leikkaushoidolla.

Silmänpainetauti on maailman toiseksi yleisin sokeutumisen syy.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.