Indonesian H5N1-viruskanta rokotekehittelyyn yksinoikeudella
Indonesian amerikkalaisyhtiön kanssa tekemä sopimus lintuinfluenssarokotteen kehittelystä uhkaa taudin maailmanlaajuista seurantajärjestelmää. Indonesia ei enää toimita näytteitä WHO:lle. Taustalla on huoli siitä, että maa ei hyödy näytteiden pohjalta kehitetyistä rokotteista.
Indonesian hallitus katsoo, että sen alueelta löytyneet viruskannat kuuluvat immateriaalioikeuksien piiriin ja siksi sillä on oikeus päättää niiden käytöstä.
Australialainen CSL ilmoitti aiemmin tänä vuonna kehittäneensä lintuinfluenssarokotteen indonesialaisten virusnäytteiden pohjalta. Näytteet se oli saanut WHO:lta. Indonesian hallitus katsoi, että yhtiön olisi pitänyt pyytää siltä lupa viruskannan käyttämiseen.
Kehitysmailla huoli rokotteen saamisesta
Yksinoikeussopimuksen taustalla on pelko siitä, että muualla valmistettuja lääkkeitä ja rokotteita ei pandemian puhjetessa saada Indonesiaan, vaikka niiden valmistuksen pohjana ovat indonesialaiset virusnäytteet. Saman huolen esitti myös Thaimaan edustaja WHO:n kokouksessa tammikuussa.
Jo 50 vuotta jatkunut maailmanlaajuinen influenssaseuranta perustuu WHO:n keräämiin näytteisiin, jotka ovat rokotevalmistajien käytettävissä. Indonesia lopetti tämän vuoden alussa H5N1-lintuinfluenssanäytteiden toimittamisen WHO:lle. Se pitää epäoikeudenmukaisena, että rokotteiden valmistajat käyttävät näytteitä kehittelytyössään ja sitten myyvät voitolla tuotteitaan eikä kehitysmailla ole niihin varaa.
WHO ymmärtää kehitysmaiden huolen, mutta samalla se pelkää koko influenssaseurantajärjestelmänsä puolesta. Virusten muuntelun seuranta on rokotteiden osuvuuden perusta. Indonesia on ollut merkittävä H5N1-lintuinfluenssan esiintymiskeskus, ja jos sieltä ei saada näytteitä, rokotekehittelystä saattaa jäädä puuttumaan olennainen valtakanta.
Marianne Jansson