Infektio teholla nelinkertaistaa kuoleman riskin
Tutkimuksen mukaan lähes neljäsosa potilaista sai infektion tehohoidon aikana. 75 prosentilla oli infektio jo tehohoitoon tullessa.
Tehohoidon aikana saatu infektio nelinkertaistaa sairaalakuolleisuuden potilailla, joilla ei ole infektiota teholle tullessa. Kuolleisuus on vastaavasti kaksinkertainen, jos potilaalla on jo infektio.
Tämä käy ilmi LL Pekka Ylipalosaaren väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin ensimmäisenä Suomessa tehohoitopotilaiden infektioiden esiintyvyyttä ja merkitystä. OYS:ssa tehty tutkimus käsitti tiedot 335 potilaasta, jotka olivat olleet vähintään 48 tuntia tehohoidossa 14 kuukauden aikana.
Tutkimuksen mukaan lähes neljäsosa potilaista sai infektion tehohoidon aikana. 75 prosentilla potilaista oli infektio jo tehohoitoon tullessa. Näistä 41 prosenttia oli sairaalahoitoon liittyviä.
Infektiot lisäävät hoidon kustannuksia. Teholla infektion saaneet potilaat vaativat 2–3-kertaa enemmän resursseja verrattuna niihin, jotka eivät saaneet infektiota. Sairaalahoito kesti pisimpään potilailla, joilla oli sairaala-alkuinen infektio teho-osastolle otettaessa.
Tehohoidon aikana saaduista infektioista yleisimpiä olivat hengityslaitehoitoon liittyvä keuhkokuume ja muut hengitystieinfektiot, leikkausalueen infektiot ja vatsaontelon alueen infektiot. Keskuslaskimokatetriin liittyviä infektioita ja virtsatieinfektioita todettiin odotettua vähemmän.
Infektio teholla ei vaikuta myöhempään elämänlaatuun
Tutkimuksen mukaan 81 prosenttia tehohoitopotilaista kotiutui. Heistä noin joka kolmas kuoli 1,5–2 vuoden seuranta-aikana. Tehohoidon aikainen infektio ei vaikuttanut sairaalahoidon jälkeiseen kuolleisuuteen tai potilaiden pitkäaikaiseen elämänlaatuun. Seurantakyselyn perusteella noin puolella potilaista yleinen terveydentila oli vähintään yhtä hyvä kuin ennen tehohoitoa. Ennen tehohoitoa työssä olleista vain 36 prosenttia palasi entiseen työhönsä.
Infektioiden torjunnan kannalta alhainen keskuslaskimokatetreihin liittyvä infektioiden esiintyvyys viittaa hyvin omaksuttuihin toimintakäytäntöihin. Hengityslaitehoitoon liittyvä keuhkokuumeen suhteellisen runsas esiintyvyys taas on jo johtanut hoitokäytäntöjen muutokseen.
– Koska tehohoidon aikana saatu infektio oli merkittävä itsenäinen sairaalakuolleisuutta lisäävä tekijä, infektioiden torjunnan tärkeyttä ei voi liikaa korostaa teho-osastolla, tutkimuksessa todetaan.
Väitöstutkimus ”Infections in intensive care; epidemiology and outcome” tarkastetaan Oulun yliopistossa 25.5.
Miia Soininen