1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Influenssaepidemia laantumassa
Ajan­kohtai­sta

Influenssaepidemia laantumassa

Influenssa A -viruksen epidemiahuippu on ohi ja laboratoriovarmennetut löydösmäärät ovat vähentyneet.

Influenssaepidemia laantumassa Kuva 1 / 1

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä, mutta influenssa-aktiivisuus on vähentynyt useissa sairaanhoitopiireissä. Influenssa A -viruksen epidemiahuippu on ohitettu ja laboratoriovarmennetut löydösmäärät ovat vähentyneet.

– Kaiken kaikkiaan tämän kauden influenssaepidemia näyttäisi jäävän hieman viime vuosia laimeammaksi, vaikkakin osassa sairaanhoitopiireistä epidemia on ollut normaalia ärhäkkäämpi, erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä sanoo tiedotteessa.

Rokotteen teho hyvä etenkin lapsilla

Talven rokote antoi suojaa neljää virusta vastaan, mutta liikkeellä on ollut lähinnä kahta influenssa A -virusta. Kauden alussa valtaviruksena olivat A(H1N1)pdm09-virukset. Kauden edetessä A(H3N2)-virusten osuus on lisääntynyt.

– Näyttää siltä, että tämän talven rokote tehosi liikkeellä oleviin viruksiin lapsilla hyvin ja ikäihmisillä kohtalaisesti. Nyt influenssakauden loppupuolella valtaviruksena ollut A-virus on muuntunut kauden aikana, joten tällä voi olla vaikutusta rokotteen lopulliseen suojatehoon, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo tiedotteen mukaan.

Reilu viidennes otti rokotteen

Tällä kaudella myös influenssarokotekattavuus näyttää nousevan hieman paremmaksi kuin viime vuosina. Kaikista suomalaisista reilu viidennes on saanut tällä kaudella kansallisen rokotusohjelman mukaisen influenssarokotuksen.

Lue myös

Rokotuksen on saanut noin kolmasosa lapsista, jotka ovat iältään 6 kuukaudesta 6 vuoteen. Myös 65 vuotta täyttäneistä noin puolet on rokotettu. Lopulliset rokotuskattavuustiedot julkaistaan myöhemmin keväällä myös terveydenhuollon työntekijöistä.

WHO on antanut suosituksensa ensi kauden 2019–2020 rokoteviruksista. WHO suosittelee molempien influenssa A -virusten päivitystä ensi kauden rokotteeseen. B-virusten osalta muutoksia ei suositeltu. Suomeen hankitaan myös ensi kaudella neljää influenssavirusta sisältävä rokote.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.