Influenssarokotteesta hyötyä syöpähoitojen aikana
Syöpätautien erikoislääkäri, LT Tuomo Alangon mukaan rokotteen antaminen aktiivisen syöpähoidon aikana on perusteltua. Matalasoluvaiheessa rokotusta ei kuitenkaan tulisi ottaa.
THL ohjeistaa, että influenssarokote tulisi antaa syöpää sairastavalle potilaalle 1–2 viikkoa ennen solunsalpaajahoitojaksoa. Vaiheessa, jossa hoitoja annetaan viikoittain, aikataulua on mahdoton noudattaa.
Syöpätautien erikoislääkäri, LT Tuomo Alangon mukaan rokotteen antaminen aktiivisen syöpähoidon aikana on silti perusteltua.
– Solunsalpaajahoidon aikana potilaan immuunivaste on heikompi, mutta influenssarokotteen antamasta heikommastakin suojasta voi olla hyötyä, Alanko sanoo.
Influenssa A(H1N1)-rokotetta suositellaan kaikille potilaille, joiden tila on vaarassa heikentyä influenssan vuoksi. Syöpäpotilaista riskiryhmää ovat immunosuppressiivista hoitoa saavat.
Myös hormonaalista hoitoa saavien rokottaminen on Alangon mielestä suositeltavaa, sillä heillä on suuri riski sille, että jossain vaiheessa saatetaan siirtyä immunosuppressiiviseen hoitoon.
Yksityisessä syöpäklinikassa Docratesissa työskentelevä Alanko on suositellut potilailleen, etteivät he ottaisi rokotetta matalasoluvaiheessa, joka tulee noin 7–10 päivää suuriannoksisen solunsalpaajahoidon jälkeen.
– Silloin on syytä välttää kaikkia invasiivisia toimenpiteitä, myös pistosta, Alanko muistuttaa.
Eläviä viruksia sisältävää rokotetta ei suositella immunosuppressiopotilaille. Alangon mukaan Suomessa käytettävät influenssarokotteet sisältävät inaktivoitua virusta, joten ei ole vaaraa, että potilas saisi rokotteesta influenssan.
Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac