Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/1999 vsk 54 s. 363

Influenssatilanne nyt

Marraskuun 1998 lopussa esiintyi A-tyypin influenssaviruksia Ranskassa, Saksassa, Britanniassa, Tsekissä, Ruotsissa, Tanskassa ja Portugalissa. Virukset eivät eronneet antigeenisesti syksyn rokoteviruksiin kuuluvasta A/Sydney/5/97-kannasta. B-tyypin influenssaviruksia esiintyi marraskuun loppupuolella Hollannissa, Belgiassa, Britanniassa, Ruotsissa, Ranskassa ja Espanjassa. Kliiniset mittarit eivät viitanneet inluenssaepidemiaan missään Euroopan maassa. Yhdysvalloissa influenssaa ei esiintynyt laajalle levinneinä tai alueellisina epidemioina.

Paikallisen A-influenssaepidemian katsottiin alkaneen Ruotsissa joulukuun loppupuolella. Myös Britanniassa alkoi tuolloin paikallisia A-influenssaepidemioita, ja Espanjan Andalusiassa esiintyi paikallinen B-influenssaepidemia. Yksittäisiä A- ja B-influenssatapauksia raportoitiin myös Saksasta, Sveitsistä, Ranskasta, Italiasta, Portugalista, Belgiasta ja Suomesta joulukuun lopussa. Kaikki tarkemmin analysoidut eurooppalaiset viruskannat vastasivat antigeenisesti edelleen hyvin syksyn 1998 rokoteviruksia. Yhdysvalloissa ei esiintynyt laajoja influenssaepidemioita, mutta alueellisia epidemioita ilmeni 11 osavaltiossa joulukuun lopussa.

Tammikuun 1999 alussa influenssa lisääntyi Euroopassa edelleen - pääasiassa liikkeellä oli H3N2-alatyypin A-influenssaviruksia. B-influenssavirukset esiintyivät Belgiassa, Hollannissa ja Italiassa. Suomessa ilmeni tammikuun alussa ensimmäisiä epidemioita varuskunnissa; enimmäkseen esiintyi A-influenssaviruksia, mutta jonkin verran myös B-viruksia. Influenssan kaltaista tautia oli myös muulla väestöllä pohjoisimmassa Suomessa. Tähän mennessä esiintyneet influenssat viittaavat siihen, että epidemiat eivät kehity Euroopassa keskimääräistä voimakkaammiksi tänä talvena. Syksyllä annettu rokote suojaa hyvin tällä hetkellä Euroopassa ja Yhdysvalloissa liikkeellä olevilta influenssaviruksilta.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030