1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Influenssaepidemia on käynnistymässä
Ajan­kohtai­sta

Influenssaepidemia on käynnistymässä

Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee.

Influenssaepidemia on käynnistymässä Kuva 1 / 1

Influenssa on alkanut vähitellen näkyä terveyskeskuskäyntien määrissä useissa sairaanhoitopiireissä. Influenssa A(H3N2) ja B -virus ovat jo aiheuttaneet hoitolaitosrypäitä eri puolilla Suomea, kertoo THL.

Tällä hetkellä maailmalla kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset ovat perimältään hyvin erilaisia. Samanaikaisesti kiertää myös kahdenlaisia influenssa B -viruksia. Eniten on havaittu B/Yamagata -viruksia.

Vielä on kuitenkin liian varhaista ennustaa, mitkä näistä viruksista aiheuttavat tänä talvena Suomessa eniten tautitapauksia.

Rokotteiden suojateho vaihtelee

Kansallisessa rokotusohjelmassa annettava pistettävä influenssarokote antaa suojan kahta influenssa A -virusta (H3N2 ja H1N1pdm09) ja yhtä B-virusta (B/Victoria) vastaan.

Toinen Suomessa saatavilla oleva pistettävä rokote ja nenäsumutteena annettava rokote suojaavat myös B/Yamagata -virukselta.

Kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset poikkeavat rokotteen sisältämästä viruskannasta. Tätä viruskantaa vastaan influenssarokotteiden suoja teho tulee luultavasti olemaan korkeintaan kohtalainen. Väestöllä saattaa kuitenkin olla viime kaudella sairastetun taudin antamaa osittaista suojaa influenssaa vastaan, joten A(H3N2)-virukset eivät ehkä kykene aiheuttamaan yhtä rajua epidemiaa kuin viime kaudella.

Kansallisen rokotusohjelman pistettävän rokotteen suojatehon arvioidaan olevan influenssa B/Yamagata -viruksia kohtaan heikko ja B/Victoria -viruksia vastaan hyvä. Neljä viruskantaa sisältävän rokotteen ja nenäsumuterokotteen teho molempia B-viruskantoja vastaan on todennäköisesti hyvä.

Lue myös

Uusi arvio influenssakuolemien määrästä

Uusien arvioiden mukaan maailmassa kuolee vuosittain 290 000 – 650 000 ihmistä hengitystiesairauksiin kausi-influenssan seurauksena. Arviot ovat Yhdysvaltain tartuntatautiviranomaisen CDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n tekemiä.

Aiemmin arvioitiin, että maailmassa kuolee 250 000 – 500 000 ihmistä kausi-influenssaan liittyen. Aiemmissa, kymmenen vuoden takaisissa arvioissa mukana olivat myös muut kuolinsyyt kuin hengitystiesairaudet.

Uudet arviot perustuvat tuoreisiin tietoihin, joissa on mukana tuoreempaa tietoa laajemmasta joukosta maita kuin ennen.

Yli 75-vuotiailla ja maailman köyhimpien maiden asukkailla on muita suurempi influenssakuoleman riski.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona ei näytä vaikuttavan kandien kesätöihin

Simo Nuuttilan mukaan on huolestuttavaa, että viime kesänä kesätöitä peruutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Ajassa
Kesätyö lähenee

Rebecca Suomi menee kesätöihin Seinäjoen keskus­sairaalan yhteispäivystykseen.

Liitossa
Muista nämä kesätöissä

Muistilistan ovat koonneet Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto.

Ajassa
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

Ajassa
Saila Suominen valmistuu lääkäriksi 53-vuotiaana

Kevään työt OYS:n lastenpsykiatrialla ­vaihtuvat ensi syksynä terveyskeskuslääkärin tehtäviin Kokkolassa.

Ajassa
”Kaikki saatiin kuitenkin suoritettua”

Opetuksen varadekaani Eriika Savontaus ja toista vuotta lääkäriksi opiskeleva Ronja Vaarama Turun yliopistosta keskustelivat korona-ajan opinnoista.