Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2017 vsk 72 s. 704 - 705

Insinööristä tuli vuoden kollegiaalisin kandi

Tasapuolisuus ja avuliaisuus siivittivät Kare Oksasen Vuoden Kandikollegaksi.

Anne Seppänen
_empty_

Kun Kare Oksanen aloitti lääketieteen opinnot Oulun yliopistossa muutama vuosi sitten, hän ajatteli pysyttelevänsä hiljaa takarivissä. Tämä jäi kuitenkin aikeeksi.

Ensin hänestä tuli vuosikurssinsa – nyt neljännen – isäntä, kun alun perin isäntänä ollut henkilö joutui luopumaan pestistään. Vastikään Oksanen pokkasi Oulun Duodecim-seuran uuden Vuoden Kandikollega -palkinnon.

Palkinto myönnetään lääketieteen kandidaatille, joka on eri tavoin osoittanut kollegiaalisuutta ja hyvää toveruutta lääketieteen opintojensa aikana.

Palkinto ei tullut yllätyksenä ainakaan Oksasen opiskelutovereille.

– Kare tekee muiden eteen enemmän hommia kuin kukaan, kiittelee kolmannen vuosikurssin isäntä Santeri Kokkonen.

Samaa mieltä on neljännen vuosikurssin emäntä Isabella Anttila.

– Kare luo meidän kurssille yhteisöllisyyttä omalla toiminnallaan. Monet kehottivat minua ehdottamaan häntä palkinnon saajaksi.

Oksanen itse kokee, että palkinto kertoo enemmän opiskelijakollegoista kuin hänestä itsestään.

– Meillä on äärettömän hyviä opiskelutovereita. Ilmapiiri on mukaan ottava. Vuosikurssillamme on 130 hyvää tyyppiä.

Entinen nokialainen

Kare Oksasella on taustallaan diplomi-insinöörin tutkinto ja pitkä ura Nokialla. Nuoruuden haave lääketieteen opinnoista aktivoitui, kun työt Nokialla loppuivat.

Tällä hetkellä 45-vuotias lääketieteen kandi opiskelee päätoimisesti ja tekee insinööripuolen töitä jonkin verran.

– Lääketieteen opiskelu on ollut minulle henkisesti kasvattava jakso, jonka aikana olen löytänyt itsestäni uusia piirteitä. Lääketiede ammattina vaatii jonkinlaista herkkyyttä aistia toisten ajatuksia. Tällaiseen ei aiemmalla uralla ollut niinkään tarvetta, Oksanen pohtii.

Hän toivoo varovaisesti, että saisi tulevaisuudessa hyödynnettyä molempia koulutuksiaan. Ensi kesäksi on sovittu ensimmäinen kesätyö lääkärinä.

– Jonkinlainen jännitys on taustalla, mutta samalla olen toiveikas, että kesästä tulee hyvä. Vielä en osaa ajatella ensi kesää pitemmälle, silloin näen mitä tämä työ on oikeasti.

Järjestelmällisen tasapuolinen

Isännän tehtävä on hoitaa vuosikurssin yhteisiä asioita. Hän on vuosikurssinsa ääni tiedekunnan ja opetushenkilökunnan suuntaan.

Opiskelijatoverit todistavat, että tämän lisäksi Oksanen huolehtii vuosikurssin hengestä ja pyrkii tasapuolisuuteen jokaista kohtaan. Tenttiin lukiessaan hän tekee tenttitärppikysymyksiä ja jakaa ne yhteisessä Facebook-ryhmässä.

– Moni puhuu asioista, joita pitäisi parantaa tai jotka pitäisi viedä tiedekunnalle. Kare panee toimeksi oikeasti, Anttila kertoo.

Anttila kehuu Oksasen järjestelmällistä otetta ja sitä, että tämä tekee lupaamansa asiat ajoissa.

– Hän hoitaa asioita insinöörimäisellä ja isällisellä otteella. Ehkä siitä huokuu se, että hän on vähän vanhempi.

Samat perusarvot

Lääkärien kollegiaalisuus on käsite, mutta mitä tarkoittaa opiskelijoiden kollegiaalisuus?

– Ehkä se on turhan kilpailun välttämistä, sitä että yritämme tukea toisiamme opiskeluissa, jaamme muistiinpanoja, tenttitärppejä ja kirjoittamatonta tietoa esimerkiksi hyvistä harjoittelupaikoista, pohtii Anttila.

Kare Oksanen ei näe suurta eroa kollegiaalisuudessa ennen ja jälkeen valmistumisen.

Lue myös

– Ei valmistuminen muuta kollegiaalisuuden takana olevia perusarvoja. Niitä ovat avoimuus, rehellisyys, vastuun kantaminen, toisten kunnioittaminen, toisista välittäminen, toisten huomioon ottaminen.

Monen ikäisiä opiskelijoita

Kare Oksanen ei ole ainoa uran toisella alalla tehnyt lääketieteen opiskelija, eikä edes kurssinsa vanhin. Lääketiedettä opiskelee useita entisiä Nokian kollegoita.

– Kun ympärillä on 20 vuotta nuorempia, nuortuu muiden mukana ja kuvittelee itsekin olevansa nuori, Oksanen naurahtaa.

Oksasen elämäntilanne poikkeaa muista opiskelijoista. Kolmesta lapsesta vanhin asuu jo omillaan, mutta viisivuotias kuopus kaipaa isänsä huomiota. Paras tuki opintoihin tulee vaimolta.

Santeri Kokkonen näkee, ettei ikä merkitse opiskelijaporukassa. Tärkeämpiä ovat yhteiset mielenkiinnon kohteet, vaikkapa samat urheiluharrastukset tai musiikki, jota kuuntelee. Suurin yhdistävä tekijä on yhteinen päämäärä, lääkärin ammatti. …

Kandikollega-palkinto Oulusta

• Oulun Duodecim-seuran vuonna 2017 perustama.

• Myönnetään kollegiaalisuutta ja hyvää toveruutta osoittaneelle lääketieteen kandidaatille.

• Palkittavaa voivat ehdottaa lääketieteen vuosikurssit, opetushenkilöstö ja Lääketieteellinen Kilta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030