1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Isien merkitys on suuri päihdeperheissä
Ajan­kohtai­sta

Isien merkitys on suuri päihdeperheissä

Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiössä kerätään parhaillaan päihteitä käyttävien isien kokemuksia isyydestä. Päihdepalvelusäätiössä kehitetään myös uusia menetelmiä puheeksi ottamiseen päihdeperheiden kanssa työskenteleville ja etsitään vastauksia siihen, miten päihdeisyys vaikuttaa perheisiin.

Vaikka isät eivät asu enää perheidensä kanssa, ovat pahasti alkoholisoituneita ja tulevat humalapäissään räyhäämään perheisiin, on heidän merkityksensä suuri lapsille. Alkoholisoitunutta, väkivaltaisesti tai muutoin poikkeavasti käyttäytyvää miestä ei mielletä ensisijaisesti isäksi. Yleisessä kielenkäytössä tunnetaan päihdeäitiys, mutta päihdeisyys on vielä vieras käsite.

– Isyyden merkitys näkyy lasten psykiatrisessa oireilussa. Oirehtimisen kirjo on moninainen, mutta poikien oireilu näkyy enemmän ulospäin kuin tyttöjen. Valtaosa lastenpsykiatrian asiakkaista onkin poikia, kertoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anne Poikolainen Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiöstä.

Päihteitä käyttävien isien kokemuksia isyydestä kerätään parhaillaan Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiössä. Siellä etsitään myös vastauksia siihen, miten päihdeisyys vaikuttaa perheisiin.

Lapset mukaan verkostokokouksiin

Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiössä kehitetään niin ikään uusia menetelmiä puheeksi ottamiseen päihdeperheiden kanssa työskenteleville ja edistetään näin lapsen mahdollisuuksia tulla kuulluksi.

Kaikilta Päihdepalvelusäätiöön tulevilta vanhemmilta kysytään, mitä lapsille kuuluu. Anne Poikolainen ottaa lapset mielellään mukaan verkostokokouksiin, koska siellä käsitellään monia lasten kannalta tärkeitä asioita.

Poikolaisesta on ollut hämmästyttävää, kuinka syrjäytyneitä ja näkymättömiä päihdeperheiden lapset ovat nykyisissä palvelujärjestelmissä siitä huolimatta, että vanhempien päihteidenkäytön ja siihen usein liittyvien muiden pulmien riskit tiedetään.

– Lapset pitää ottaa huomioon, olivatpa he sitten vauvoja tai teini-ikäisiä. Vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat ovat riski lasten psyykkiselle terveydelle, mutta yksikin hyvä ihmissuhde saattaa olla suojaava tekijä. Joskus lapsuuden vaikeuksilla on karaiseva vaikutus, Poikolainen mainitsee.

Vanhempia voimaannutetaan

Anne Poikolainen tähdentää, että myös vanhempia pitää voimaannuttaa. Tavoitteena on se, että isä tai äiti pystyy vähentämään päihteiden käytöstä lapselle aiheutuvia haittoja.

– Tämä on mahdollista, kun vanhempi oppii ymmärtämään lapsen näkökulmaa.

Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Helsingin lääkäritilanne parani hieman

Helsingin kaupungissa on reilun 40 lääkärin vaje ja 305 vakanssia.

Kommentti
”Kuljeta, kustanna, kannusta” on vaarallinen mantra

Jatkuva kiireen, paineen ja suorittamisen ilmapiiri ei sovi kehittyville aivoille, kirjoittaa Silja Kosola.

Ajassa
Lääkärilehti Forumin aiheena työelämän ajankohtaiset asiat

Listalla on maanantaina muun muassa hyvinvointialueiden vaikutus työehtoihin ja palkkoihin.

Liitossa
Lääkäriliitto kutsuu kiinnostuneet keskustelemaan koulutusmääristä

Tulevassa keskustelussa olisi Lääkäriliiton mukaan välttämätöntä ennakoida lääkärityövoiman kysyntää ja tarjontaa vähintään 15-20 vuoden aikavälillä.

Tieteessä
Syväoppimisen avulla lisätietoa syöpäpotilaan sydäntautiriskistä

Tekoäly ja syväoppiminen tuovat lääketieteeseen mielenkiintoisia ­sovelluksia ja analytiikkaa potilaan voinnista.

Tieteessä
Oireisen syöpäpotilaan kotisairaalahoito on kustannustehokasta

Kotisairaala­mallissa oikea-aikaisuus on valttia.