1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Isien merkitys on suuri päihdeperheissä
Ajan­kohtai­sta

Isien merkitys on suuri päihdeperheissä

Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiössä kerätään parhaillaan päihteitä käyttävien isien kokemuksia isyydestä. Päihdepalvelusäätiössä kehitetään myös uusia menetelmiä puheeksi ottamiseen päihdeperheiden kanssa työskenteleville ja etsitään vastauksia siihen, miten päihdeisyys vaikuttaa perheisiin.

Vaikka isät eivät asu enää perheidensä kanssa, ovat pahasti alkoholisoituneita ja tulevat humalapäissään räyhäämään perheisiin, on heidän merkityksensä suuri lapsille. Alkoholisoitunutta, väkivaltaisesti tai muutoin poikkeavasti käyttäytyvää miestä ei mielletä ensisijaisesti isäksi. Yleisessä kielenkäytössä tunnetaan päihdeäitiys, mutta päihdeisyys on vielä vieras käsite.

– Isyyden merkitys näkyy lasten psykiatrisessa oireilussa. Oirehtimisen kirjo on moninainen, mutta poikien oireilu näkyy enemmän ulospäin kuin tyttöjen. Valtaosa lastenpsykiatrian asiakkaista onkin poikia, kertoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anne Poikolainen Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiöstä.

Päihteitä käyttävien isien kokemuksia isyydestä kerätään parhaillaan Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiössä. Siellä etsitään myös vastauksia siihen, miten päihdeisyys vaikuttaa perheisiin.

Lapset mukaan verkostokokouksiin

Jyväskylän seudun Päihdepalvelusäätiössä kehitetään niin ikään uusia menetelmiä puheeksi ottamiseen päihdeperheiden kanssa työskenteleville ja edistetään näin lapsen mahdollisuuksia tulla kuulluksi.

Kaikilta Päihdepalvelusäätiöön tulevilta vanhemmilta kysytään, mitä lapsille kuuluu. Anne Poikolainen ottaa lapset mielellään mukaan verkostokokouksiin, koska siellä käsitellään monia lasten kannalta tärkeitä asioita.

Poikolaisesta on ollut hämmästyttävää, kuinka syrjäytyneitä ja näkymättömiä päihdeperheiden lapset ovat nykyisissä palvelujärjestelmissä siitä huolimatta, että vanhempien päihteidenkäytön ja siihen usein liittyvien muiden pulmien riskit tiedetään.

– Lapset pitää ottaa huomioon, olivatpa he sitten vauvoja tai teini-ikäisiä. Vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat ovat riski lasten psyykkiselle terveydelle, mutta yksikin hyvä ihmissuhde saattaa olla suojaava tekijä. Joskus lapsuuden vaikeuksilla on karaiseva vaikutus, Poikolainen mainitsee.

Vanhempia voimaannutetaan

Anne Poikolainen tähdentää, että myös vanhempia pitää voimaannuttaa. Tavoitteena on se, että isä tai äiti pystyy vähentämään päihteiden käytöstä lapselle aiheutuvia haittoja.

– Tämä on mahdollista, kun vanhempi oppii ymmärtämään lapsen näkökulmaa.

Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Vaaratilanteita on joka päivä"

Lääkärilehti pyysi kolmea lääkäriä ­arvioimaan käyttämäänsä potilastieto­järjestelmää.

Ajassa
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei jatka Aster-hanketta

Taustalla ovat Keski-Suomen kuntien päätökset, joiden mukaan ei ole edellytyksiä siirtyä hankkeen toimitusvaiheeseen.

Ajassa
Koronarokotereaktiot eivät kuormita erikoissairaanhoitoa

Yksittäisiä potilaita on ollut sairaalahoidossa.

Ajassa
Professori Juha Tuominen Docrates Syöpäsairaalan hallitukseen

– On erittäin tärkeää, että suomalainen terveydenhoito, niin julkinen kuin yksityinenkin, kehittyy, sanoo Juha Tuominen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Hyvinvointialueiden pystyttävä kohentamaan rapautunutta perusterveydenhuoltoa

Hyvinvointialueiden olisi velvoitettava tuottajiaan järjestämään potilailleen pääsy yleislääkärin vastaanotolle viikossa.

Tieteessä
Oireettomat koronainfektiot tavallisia ympärivuorokautisessa hoidossa

COVID-19-tauti on vanhuksilla usein oireeton tai vähäoireinen.