Lehti 30: Ajan­kohtai­sta 30/1995 vsk 50 s. 3211

"Iso-Britannia vastustaa suunnilleen kaikkea mahdollista..."

"Iso-Britannia vastustaa suunnilleen kaikkea mahdollista EU:n puuttumista työ-, sosiaali- ja terveyspolitiikan alueilla. Se tekee sen myös taitavasti ja tehokkaasti. Sen lisäksi että Iso-Britannia vastustaa uusia päätöksiä, sen johdonmukaisena linjana on "ajaa alas" jo olemassaolevia hankkeita ja säädöstöä. Mitä vähemmän Brysselissä tapahtuu, sitä parempi Lontoolle," kertoo STAKESin syyskuussa ilmestynyt, Assi Liikasen toimittama EU-Uutiset.

Kaikkien EU-aiheisten pullamössöpuheiden vastapainoksi EU-Uutisissa kuvaillaan varsin raikkaasti ja selväsanaisesti jäsenmaiden asenteita sosiaali- ja terveyspolitiikkaan. Koska kokemusta ei ole karttunut kovin pitkältä ajalta, Matti Kari ja Markus Penttinen Suomen pysyvästä edustustosta EU:ssa luonnehtivat arvioitaan alustaviksi.

Lue myös

"Saksa ei suoraan vastusta EU:n toimia alueella, mutta käytännössä se on kuitenkin vaikuttanut vastustavaan suuntaan. Toisin kuin moni ehkä ajattelee, Saksa on useiden alan hankkeiden eteenpäin viemisen este," Matti Kari ja Markus Penttinen kirjoittavat.

Ranska nimetään sosiaali- ja terveyspolitiikan veturiksi, Espanjan ja Italian asennetta kiitetään yleisesti myönteiseksi. Itävalta luokitellaan hyvin hiljaiseksi, ja Tanskan kuvataan olevan terveysalalla hyvin jyrkkä. Suomen asenne määritellään "passiiviseksi myönteisyydeksi". (SS)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030