Lehti 21-22: Ajan­kohtai­sta 21-22/2009 vsk 64 s. 1954 - 1955

Itä-Suomen laboratorioiden yhdistäminen kannatti

Kari Kauppinen

Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä ISLAB vaikuttaa liikelaitostamisen malliesimerkiltä. Vuoden ja neljän kuukauden toiminnan jälkeen ISLAB on käytännössä toteuttanut kaikki sille asetetut tavoitteet.

ISLAB:iin kuuluu valtaosa neljän itäsuomalaisen sairaanhoitopiirin ja kuntayhtymän laboratorioista. Liikelaitoksen perustamisen taustalla oli halu säästää rahaa, turvata palvelut sekä saada alueen paras asiantuntemus käyttöön kaikissa yksiköissä.

- Kaikki tavoitteet ovat täyttyneet, sanoo toimitusjohtaja, johtava ylilääkäri

Kari Punnonen

. Tyytyväisiä ovat myös Etelä-Savon, Itä-Savon ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimiva johto.

Vastaavia yhdistämishankkeita on eri puolilla Suomea, mutta toistaiseksi ISLAB on ainoa toteutunut.

Isoon yksikköön on helpompi rekrytoida

Säästöjä ISLAB on saanut muun muassa laitehankintojen keskittämisessä ja siinä, että aiemmin monet ostopalveluina toteutetut analyysit tehdään pääosin omana työnä liikelaitoksen eri yksiköissä.

Suuri koko tuo palveluvarmuutta. - Jos jossakin ei ole juuri tietyllä hetkellä riittävästi henkilökuntaa, näytteet voidaan analysoida muissa laboratorioissamme, Punnonen sanoo.

- Myös rekrytointi voi olla helpompaa suureen yksikköön kuin pieneen, viittaa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Matti Nupponen tulevaisuudessa ennustettuun laboratorioväen työvoimapulaan.

ISLAB:n toiminta alkoi vuoden 2008 alusta. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana se kuoletti hankintansa ja teki parempaa tulosta kuin siihen kuuluvat laboratoriot aiemmin.

Työtavat muuttuivat mielekkäämmiksi

Henkilöstön kannalta suurimpina muutoksina pidettiin uuden tietojärjestelmän opettelua ja työntekotapoja. Eri laboratorioista on esimerkiksi nimetty henkilöt, jotka vastaavat omasta alastaan koko ISLAB:n alueella.

- Asiantuntijuuden ja osaamisen jakaminen on tuntunut kaikista osapuolista mielekkäältä, sanoo Kari Punnonen.

Viereisessä huoneessa on käynnissä videoneuvottelu. Mukana ovat yhteyshenkilöt neljältä eri alueelta. - Usein yksin toimiminen tunnetaan taakaksi.

Laboratorioiden henkilökunnasta valtaosa kuuluu Tehyyn. Itä-Suomen tehyläiset luottamushenkilöt kertovat, että työntekijäpuolella ollaan tyytyväisiä: kaikista keskeisistä asioista on sovittu yhdessä työnantajan kanssa ja eteen tulleet ongelmat on ratkaistu. Kari Punnosta kehutaan työntekijäpuolella johtajaksi, joka selvittää hänelle esitetyt asiat ja neuvottelee oikeasti.

Punnonen puolestaan kiittää henkilökuntaansa.

- Henkilökunta on tehnyt ison työpanoksen. Näin isoa muutosta ei synny hallinnollisilla päätöksillä; henkilöstön muutos pitää tehdä.

Pienet säästöt eivät kiinnosta?

Rahaa halutaan heittää hukkaan, jos prosentuaaliset säästöt eivät nouse suuriksi, ihmettelee ISLAB:n toimitusjohtaja, johtava ylilääkäri Kari Punnonen. Euroissa laskettuna summat voivat olla kuitenkin miljoonia.

Punnonen törmäsi jähmeisiin asenteisiin, kun yhteistä laboratoriokeskusta suunniteltiin.

Lue myös

- Kun suunnitelmat eivät osoittaneet 15-20 prosentin säästöjä, niin oli sellaista asennetta, ettei kannata lähteä tähän muutokseen.

ISLAB:a perustettaessa taloudellisiksi säästöiksi arvioitiin 3-8 prosenttia vuodessa. Euroissa säästö on muutamia miljoonia. Tavoite toteutui toiminnan alussa.

- Tätä saattoi joutua puolustelemaan, kun sanottiin, että säästöt ovat mitättömiä.

Punnonen ei halua yksilöidä arvostelijoita. Mutta mistä kertoo sellainen asenne, ettei muutaman miljoonan takia kannata vaivautua?

- Ehkä siitä inhimillisestä kiusauksesta tyytyä nykytilaan sen sijaan, että uskallettaisiin lähteä muuttamaan jotakin.

6 miljoonaa tutkimusta vuodessa

- ISLAB tuottaa kliinisiä laboratoriopalveluita ja toimii 35 kunnan alueella. Muutama itäsuomalainen laboratorio on jättäytynyt liikelaitoksen ulkopuolelle.

- Liikelaitoksella on noin 500 työntekijää ja 50 toimipaikkaa. Johto toimii Kuopiossa KYS:n tiloissa.

- Vuodessa tehdään lähes kuusi miljoonaa laboratoriotutkimusta.

- Liikevaihto on noin 42 miljoonaa euroa. Liikelaitos myy palveluja muuallekin Suomeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030