Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/1994 vsk 49 s. 319

Itsemurhien ehkäisyprojekti kokosi laajan asiantuntija-verkoston

Suomessa vuonna 1986 käynnistyneessä itsemurhien ehkäisyhankkeessa on edetty tutkimusvaiheesta käytäntöön. Vuonna 1992 julkaistussa strategisessa toiminta- ja tavoiteohjelmassa lähtökohtina ovat itsemurhan monitekijäinen tausta ja elämänongelmien kasautuminen, ja sen pohjalta itsemurhien ehkäisytyössä korostetaan moniammatillisuutta. Itsemurhien ehkäisyprojektin yhdeksi käytännön työvälineeksi koottiin viime syksynä asiantuntijoista moniammatillinen yhteysverkko. Siihen ilmoittautui yli 1 100 asiantuntijaa eri puolilta maata.

- Laaja kiinnostus asiantuntijayhteistyöhön yllätti. Se osoittaa ammatillista vastuunottoa ja uskoa itsemurhien ehkäisyn mahdollisuuksiin. Vaikka nykyinen aika on lamaannuttanut monet hankkeet, itsemurhien ehkäisyprojektin työ etenee hyvin ja sen hankkeet saavat tukea, toteaa valtakunnallisen itsemurhien ehkäisyprojektin vetäjä, kehittämispäällikkö Maila Upanne STAKESista.

Valtakunnallinen yhteysverkko on tarkoitettu toimintamuotojen kehittämisen välineeksi, tueksi ja koulutuskanavaksi. Yhteyshenkilöitä kootaan kouluttajarenkaisiin, joita varten on valmistunut aineistokansio itsemurhien ehkäisyn keskeisestä tietoaineksesta täydennyskoulutusta varten. Myös opintokerhotyyppistä toimintaa kokeillaan. Kouluttajien tueksi järjestetään työkokouksia. Yhteysverkolle järjestetään vuosittain valtakunnallinen tapaaminen; ensimmäinen pidettiin marraskuussa Helsingissä. Keskinäistä yhteydenpitoa, tiedotusta ja ideointia varten on myös perustettu oma lehti.

Toisaalta yhteyshenkilöt ovat valtakunnallisen projektin apuna esimerkiksi tiedonkeruussa ja kenttätyön asiantuntijoina mm. itsemurhaa yrittäneen hoitomallien valmistelussa.

Lue myös

Yhteyshenkilöiksi ilmoittautuneista suurin ammattiryhmä ovat terveydenhuollon työntekijät (40 %), seuraavaksi eniten edustajia on sosiaalitoimesta (14 %), kirkosta (14 %) sekä poliisi-, palo- ja pelastustoimesta (10 %). Monialaisuutta laajentavat koulun, päihdehuollon, työsuojelun, kasvatus- ja perheneuvoloiden sekä kansalaisjärjestöjen edustajat.

- Monialaisuus on verkon rikkaus. Projektin pitää voida antaa yhteyshenkilöille tukea ja tietoa, mutta toisaalta verkon laaja asiantuntemus on projektille voimavara, sanoo Maila Upanne.

Suomen ohjelma itsemurhien ehkäisemiseksi on saanut myös kansainvälistä tunnustusta, sillä se on sisällytetty esimerkkinä YK:n lähiaikoina julkaistavaan kansainväliseen suositukseen, jonka strategiset periaatteet ovat pitkälti samantyyppiset kuin Suomen ohjelmassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030