Jäävätkö viranomaiset altavastaajiksi A(H1N1)-rokotusasiassa?
Sikainfluenssarokotuksen kovaääniset vastustajat ovat saaneet paljon palstatilaa, mutta suuri, hiljainen enemmistö ei ole ollut rokottamista vastaan, arvioi THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö. Rokotusvastaisuuden juuret ovat Englannissa.
Kansalaisten ja terveydenhuollon henkilöstön joukoista on viime viikkoina löytynyt A(H1N1)-rokotteen turvallisuutta epäileviä ihmisiä. Viranomaiset tuntuvat nyt olevan tilanteessa altavastaajina.
THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino arvioi, että suuri, hiljainen enemmistö ei ole ollut rokottamista vastaan, mutta kovaääniset vastustajat ovat saaneet palstatilaa.
- On ollut uutinen, että joku on kriittinen. Osa toimittajista ja kansalaisista on lähtenyt hakemaan tietoa rokotusta vastustavilta yhdistyksiltä. Niiden verkkosivuilla on valitettavasti usein väärää tietoa ja väärinymmärryksiä.
Leinon mukaan rokotusvastaiset liikkeet ovat yleisiä maissa, joissa on pakollisia rokotuksia, kuten Englannissa.
- Siellä rokotusvastaisuuden juuret ovat ajassa, jolloin rokotukset olivat pakollisia köyhille. Tuolloin spekuloitiin, että köyhiä rokotetaan huonommilla aineilla kuin varakkaita ihmisiä.
Leino vakuuttaa muiden viranomaisten tavoin, että Suomeen tilatun rokotteen tehosteaine on turvallinen ja sillä voidaan rokottaa myös raskaana olevat.
- Adjuvantti on tutkittu eläinkokein. Raskauden ylläpidon mekanismit ovat samanlaiset kaikilla nisäkkäillä. Raskaana olevilla naisilla tutkimuksia ei luonnollisesti saa tehdä.
- Rokote, jossa on tehosteainetta, on tehokkaampi, se voidaan valmistaa vähemmillä viruksilla ja sen laajakirjoisuus on hieman parempi viruksen muuntumista ajatellen, Leino summaa.
Leinon mielestä valitettava A(H1N1)-kuolemantapaus tulee vaikuttamaan lähitulevaisuuden rokotuskielteisyyteen.
- Yleensä, kun taudin uhka suurenee, rokotuskielteisyys vähenee. Kun tauti häviää, rokotuskielteisyys nostaa taas päätään.
Voidaanko tästä pandemiasta oppia jotain seuraavaa kulkutautia ja tiedottamista ajatellen?
- Kun tilanne rauhoittuu, voimme katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä olisimme voineet tehdä toisin. Valitettavasti epidemian alussa tieto on aina epätarkkaa. Tätä virusta verrattiin lintuinfluenssavirukseen, joka aiheuttaa paljon enemmän kuolemia. Ei rokotettakaan voi sanoa turvalliseksi vielä siinä vaiheessa, kun sitä vasta tehdään. Sille ei voi mitään, että spekulointi alkaa internetissä heti.
Jaana Ahlblad
kuva Pixmac