1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Jalostettu liha lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä
Ajan­kohtai­sta

Jalostettu liha lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä

Lautaselle kannattaa ottaa mieluummin pihvi kuin makkara, sillä jalostetussa lihassa on liikaa suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja.

Jalostettu liha lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä Kuva 1 / 1

Jos syö päivässä 50 grammaa jalostettua lihaa, kuten pekonia, makkaraa ja lihaleikkeleitä, kasvaa sydän- ja verisuonitautien riski yli 40 prosenttia ja tyypin 2 diabeteksen riski noin 20 prosenttia, sanoo Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus.

Sama määrä jalostamatonta punaista lihaa, nautaa, sikaa tai lampaanlihaa, ei lisännyt kyseisten tautien riskiä.

– Jalostetussa lihassa on runsaasti suolaa ja lisäaineita, mikä selittää riskien kasvamista, kertovat Harvardin yliopiston tutkijat.

He muistuttavat terveellisen, vähän suolaa sisältävän ruokavalion tärkeydestä.

– Punaista lihaa voi syödä osana tasapainoista ja terveellistä ravintoa, tutkijat huomauttavat.

Meta-analyysissä tarkasteltiin kahtakymmentä tutkimusta, joissa oli mukana yli miljoona osanottajaa 10 maasta.

Ulla Toikkanen

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.