Jalostettu liha lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä
Lautaselle kannattaa ottaa mieluummin pihvi kuin makkara, sillä jalostetussa lihassa on liikaa suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja.
Jos syö päivässä 50 grammaa jalostettua lihaa, kuten pekonia, makkaraa ja lihaleikkeleitä, kasvaa sydän- ja verisuonitautien riski yli 40 prosenttia ja tyypin 2 diabeteksen riski noin 20 prosenttia, sanoo Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus.
Sama määrä jalostamatonta punaista lihaa, nautaa, sikaa tai lampaanlihaa, ei lisännyt kyseisten tautien riskiä.
– Jalostetussa lihassa on runsaasti suolaa ja lisäaineita, mikä selittää riskien kasvamista, kertovat Harvardin yliopiston tutkijat.
He muistuttavat terveellisen, vähän suolaa sisältävän ruokavalion tärkeydestä.
– Punaista lihaa voi syödä osana tasapainoista ja terveellistä ravintoa, tutkijat huomauttavat.
Meta-analyysissä tarkasteltiin kahtakymmentä tutkimusta, joissa oli mukana yli miljoona osanottajaa 10 maasta.
Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac