Ajan­kohtai­sta

Jalostettu liha lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä

Lautaselle kannattaa ottaa mieluummin pihvi kuin makkara, sillä jalostetussa lihassa on liikaa suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000040027941.jpg

Jos syö päivässä 50 grammaa jalostettua lihaa, kuten pekonia, makkaraa ja lihaleikkeleitä, kasvaa sydän- ja verisuonitautien riski yli 40 prosenttia ja tyypin 2 diabeteksen riski noin 20 prosenttia, sanoo Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus.

Sama määrä jalostamatonta punaista lihaa, nautaa, sikaa tai lampaanlihaa, ei lisännyt kyseisten tautien riskiä.

– Jalostetussa lihassa on runsaasti suolaa ja lisäaineita, mikä selittää riskien kasvamista, kertovat Harvardin yliopiston tutkijat.

He muistuttavat terveellisen, vähän suolaa sisältävän ruokavalion tärkeydestä.

– Punaista lihaa voi syödä osana tasapainoista ja terveellistä ravintoa, tutkijat huomauttavat.

Meta-analyysissä tarkasteltiin kahtakymmentä tutkimusta, joissa oli mukana yli miljoona osanottajaa 10 maasta.

Ulla Toikkanen

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030