1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Japanilaislääkkeestä lupaavia tuloksia koronaviruksen hoidossa
Ajan­kohtai­sta

Japanilaislääkkeestä lupaavia tuloksia koronaviruksen hoidossa

Influenssalääke on kiinalaisviranomaisten mukaan tehokas uuden koronaviruksen hoidossa.

Japanilaislääkkeestä lupaavia tuloksia koronaviruksen hoidossa Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Japanilainen influenssalääke favipiravir, kauppanimeltään Avigan näyttää olevan tehokas hoidossa koronavirusta vastaan, kertoivat kiinalaisviranomaiset eilen.

Fujifilm Chemical -lääketehtaan vuonna 2014 kehittämää lääkettä on annettu Japanissa koronapotilaille helmikuusta alkaen. Japanissa lääkettä annetaan harkiten, koska tutkimusten mukaan lääke voi aiheuttaa sikiökuolemia ja sikiön epämuodostumia. Lääke voi siirtyä miehillä myös siemennesteeseen.

Kiinassa lääkettä testattiin ensin 200 potilaalla kahdessa sairaalassa Kiinan Wuhanissa ja Shenzenissä.

– Lääke on turvallinen ja selvästi tehokas, sanoi Kiinan tiedeministeri Zhang Xinmin tiistaina tiedotustilaisuudessa Nikkei Asian Review -lehden mukaan.

Kiinalaistutkimuksen perusteella Avigan-lääkettä saaneet potilaiden oireet helpottivat lyhyessä ajassa. Virukset katosivat lääkettä saaneiden elimistöstä keskimäärin 4 vuorokaudessa, kun verrokkiryhmässä siinä kesti 11 vuorokautta. Samalla keuhkokuumeen oireet katosivat lääkettä saaneiden joukossa ilman merkittäviä sivuvaikutuksia.

Lue myös

Toisessa kliinisessä kokeessa Wuhanissa selvisi, että lääkettä saaneiden kuume helpotti alle kolmessa vuorokaudessa, kun verrokkiryhmällä siihen meni yli neljä vuorokautta. Potilaiden yskäoireet myös helpottivat puolitoista vuorokautta aikaisemmin kuin potilailla, jotka eivät saaneet lääkettä.

Hengityskonetta tarvitsi vain 8,2 prosenttia potilaista, kun verrokkiryhmässä potilaista 17,1 prosenttia tarvitsi hengityskonetta.

Etelä-Koreassa Avigan-lääkettä ei ole otettu käyttöön, koska terveysviranomaisten mukaan sen tehokkuudesta koronaviruksen hoidossa ei ole tarpeeksi luotettavaa dataa.

Fujifilm-lääketehdas on aloittanut Avigan-lääkkeen tiimoilta Japanissa omat kliiniset kokeen maaliskuussa. Tuloksia ei voida odottaa useisiin kuukausiin.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.