1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Jo muutaman viikon runsas juominen rasvoittaa maksaa
Ajan­kohtai­sta

Jo muutaman viikon runsas juominen rasvoittaa maksaa

Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi.

Jo muutaman viikon runsas juominen rasvoittaa maksaa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Jo muutaman viikon runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa maksan rasvoittumista, muistuttaa Munuais-ja maksaliitto. Jos juominen jatkuu pidempään seurauksena voi olla maksan pysyvä vaurioituminen.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholinkäyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, kertoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta tiedotteessa.

Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi. Vuosien tai jopa kuukausien kuluessa maksaan voi kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi.

– Vaikeassa, sairaalahoitoa vaativassa alkoholihepatiitissa henkilö on yleensä käyttänyt alkoholia runsaasti useamman kuukauden tai vuoden ajan, mutta erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä, Åberg muistuttaa.

Lue myös

Alkoholin aiheuttama haimatulehdus kehittyy yleensä vuosien aikana, mutta myös lyhyempi intensiivinen ryyppykausi voi johtaa äkilliseen haimatulehdukseen.

Alkoholin maksalle aiheuttama haitta riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

Ylipainoon tai diabetekseen liittyvässä rasvamaksataudissa maksa on herkempi alkoholin haitallisille vaikutuksille ja jo vähäinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa steatohepatiitin kehittymisen.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.