Johdon ei tarvitse tehdä diagnooseja
n
Osmo Soininvaara
uudistaisi terveydenhuoltoa uusimalla sen johdon. Hän kannattaa ammattijohtajien tuomista julkisen sektorin yksiköihin.- Organisaation johdon tehtävänä ei ole tehdä diagnooseja, vaan järjestää työnteolle toimivat olosuhteet. Johtamiseen on ammattilaisensa, joiden käyttämättä jättäminen olisi hölmöä, valtiotieteen lisensiaatti ja entinen peruspalveluministeri Soininvaara toteaa.
Huonolla johtamisella on seurauksensa: leikkaussalit ovat vajaakäytössä, henkilökunta irtisanoutuu, kun ei pysty vaikuttamaan edes työvuoroihinsa, ja lääkäreiden työaika valuu paperitöihin. Lisäksi yksityinen sektori tekee monet toimenpiteet edullisemmin. Soininvaaran mielestä pitäisi olla rohkeutta pohtia, miksi.
Epäpätevien esimiesten erottamisen estää virkasuoja, jonka voisi Soininvaaran mielestä purkaa järjestelmän vanhentuneisuuden vuoksi.
Kuntien määrä 70:een
Soininvaara vähentäisi kuntien määrän 70:een.
- Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Salossa pistetään kaupunkiseutujen kunnat yhteen. Se tulisi tehdä muuallakin.
Soininvaaran visioissa aluesairaalatasoinen erikoissairaanhoito yhdistetään samaan organisaatioon perusterveydenhuollon kanssa.
- Jos kunnat olisivat kaupunkiseutujen kokoisia, useimmissa olisi aluesairaala, joka toimisi terveydenhuollon keskuksena ja verkottuisi terveysasemien kanssa. Missä väestöpohja sen sallii, terveyskeskukset olisivat nykyistä suurempia, ja niissä työskentelisi myös erikoislääkäreitä.
Keskussairaalatasoinen erikoissairaanhoito toimisi yliopistosairaalavetoisesti ilman piirijakoa. Suurkunnat olisivat nykyistä osaavampia erikoissairaanhoidon ostajia. Osansa järjestelmässä olisi myös Ortonin ja Reumasäätiön kaltaisilla osaajilla.
- Erikoissairaanhoidon viemistä terveyskeskuksiin puoltaa jo henkilöstön ammatillinen kehittyminen.
Soininvaaran mukaan sairaanhoitopiireistä voidaan luopua, jos kuntakoko saadaan riittävän suureksi. Hän uskoo, että terveydenhuollon johto ammattilaistuisi, sillä suurkuntien johtavat virkamiehet voisivat luottamusmiehiä paremmin tarkistaa esimerkiksi terveydenhuollon investointitarpeita.
- Piirien hallintoelinten kuntaedustajat eivät pysty riittävästi perehtymään asioihin, mikä tekee päätöksenteosta lyhytjänteistä.
Työterveyspotilaat terveyskeskuksiin
Säästöjä Soininvaara hakisi elintasolääketieteestä.
- Kosmeettiset leikkaukset on suljettu pääosin pois Kela-korvausten piiristä, mutta on monia harmaalle alueelle asettuvia hoitoja, joiden rahoittamiseen yhteiskunnan ei välttämättä tarvitsisi osallistua. Hyviä esimerkkejä ovat Viagrakuurit tai lapsivakuutusten moninkertaistamat korvien putkitukset.
Hän rajaisi Kela-korvausten piiristä tietyiltä osin myös työterveyshuollon, ja siirtäisi sitä terveyskeskusten järjestettäväksi.
- Esimerkiksi Britanniassa työterveyshuollon potilaat ovat osa sairaaloiden rahoitusta.