Johtajaylilääkärin asema vahvistuu HUS:ssa selvästi
Johtajaylilääkäristä tulee jälleen sairaanhoidon johtaja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. HUS:n hallitus hyväksyi alkuviikosta selvitysmies
Juha Tuomisen
esitykset HUS:n johtamiskriisin ratkaisemiseksi. Uudessa johtamismallissa johtajaylilääkärillä on enemmän painoarvoa kuin koskaan aikaisemmin.Johtajaylilääkärin asema sairaanhoidollisen toiminnan johtajana on ollut HUS:ssa perinteisesti vahva. Johtamisjärjestelmän uudistuksessa vuosi sitten virka kuitenkin ajettiin sivuraiteelle.
HUS:iin perustettiin tuolloin kaksi varatoimitusjohtajan virkaa ja toinen varatoimitusjohtajista nimettiin johtamaan sairaanhoidollista palvelutuotantoa. Johtajaylilääkärille jäivät vain erikoissairaanhoitolain määrittämät johtavan lääkärin tehtävät.
Samalla johtajaylilääkäri jäi sekä konsernin johtoryhmän että ns. laajennetun johtoryhmän ulkopuolelle ja menetti läsnäolo- tai puheoikeuden HUS:n hallituksen kokouksissa.
Johtamisuudistuksen ajauduttua kriisiin HUS:n hallituksessa tehtiin jo aikaisemmin syksyllä päätös varatoimitusjohtajien virkojen lakkauttamisesta. Nyt toisen varatoimitusjohtajan tehtävät siirretään johtajaylilääkärille, joka konsernin tasolla vastaa sairaanhoidollisesta palvelutuotannosta sairaanhoitoalueiden ja Hyksin kliinisten tulosyksikköjen johtajana. Samalla johtajaylilääkäristä tulee HUS:n johtoryhmän jäsen.
Johtajaylilääkäri vastaa myös HUS:n tutkimustoiminnan järjestämisestä ja sairaanhoidollisten palvelujen kehittämisestä. Sekä tutkimusjohtaja että kehittämisjohtaja toimivat hänen alaisuudessaan.
Juha Tuomisen mukaan johtajaylilääkärin työnkuva oli aikaisempina vuosina selvästi medisiinisempi. Nyt virka painottuu huomattavasti enemmän johtamiseen.
- Johtajaylilääkäri koordinoi jatkossa koko sairaanhoidon järjestämistä, esimerkiksi toimintojen järjestämistä yli sairaanhoitoalueiden rajojen. Hänen alaisuudessaan päätetään esimerkiksi synnytysten tai kirurgisen toiminnan keskittämisestä. Johtajaylilääkärin käytössä on vahva työkalu toiminnan johtamiseksi ja koordinoimiseksi, eli sairaanhoidon johtoryhmä, Tuominen sanoo.
Hänen mukaansa lääketieteestä tulee taas sairaanhoitopiirin ydinasia. HYKS:n tulosyksikköjen johtajat, eli tulosyksikköjen johtavat ylilääkärit, nousevat konsernin laajennettuun johtoryhmään, jonne tuli myös yliopiston edustus.
Tulosyksiköt jakautuvat klinikkaryhmiin, joiden johtajat toimivat myös vastaavina ylilääkäreinä. Klinikkaryhmän johtaja vastaa klinikkaryhmän toiminnasta, taloudesta ja henkilöstöstä.
- Lääkärien näkökulmasta katsottuna muutokset lisäävät luottamusta siihen, että sairaanhoitopiirissä tehdään päätöksiä sairaanhoidon ja potilaan näkökulmasta. Koko kriisi on ollut pitkälti luottamuskriisi, Tuominen huomauttaa.
Johtavilla ylihoitajilla johtamisvastuuta ei enää ole.