Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2013 vsk 68 s. 2734 - 2736

Joka viides kollega tekee lyhyempää työviikkoa Naislääkärit yleisemmin osa-aikatyössä

Osa-aikatyöhön suhtaudutaan myönteisesti monilla työpaikoilla. Järjestelyt vaativat työyhteisöltä joustoa ja esimiehiltä palapeliosaamista.

Ulla Toikkanen

Vantaan Myyrmäen terveysasemalla on perinteisesti suhtauduttu lääkärien osa-aikatyöhön joustavasti. Viime vuosina kaikille halukkaille on pyritty järjestämään mahdollisuus osa-aikatyöskentelyyn.

Syyt osa-aikatyöhön vaihtelevat: joillakin lääkäreillä on pieniä lapsia, toiset puolestaan tahtovat tehdä tutkimusta ja jotkut seniorilääkärit ehkä haluavat keventää työtään.

- Erityisesti nuoret lääkärit ovat viime vuosina kyselleet osa-aikaisen työn mahdollisuuksia, esimerkiksi tutkimustyön tai perheen vuoksi. Myös osa-aikaisten seniorilääkäreiden työnkuvaa ja -määrää on ollut mahdollista räätälöidä, kertoo ylilääkäri Laura Laisola.

Kaikki lääkärien virat ovat Myyrmäessä täynnä. Tällä hetkellä 21:sta vakituisesta lääkäristä viisi tekee osa-aikatyötä, nuorista yleislääketieteen erityiskoulutuksessa olevista lääkäreistä kaksi.

Myös työnantajan etu

Myyrmäen terveysasema on siirtynyt väestövastuujärjestelmästä listamalliin. Osa-aikaisella lääkärillä on kokoaikaista pienempi potilaslista.

Laisolan mielestä osa-aikaisten lääkäreiden työjärjestelyt vaativat esimieheltä palapelin rakentamista. Jos virkalääkäri työskentelee 60-prosenttisesti, Laisola voi palkata hänelle 40-prosenttista työaikaa tekevän sijaisen.

- Osa-aikaiset lääkärit ovat poissa kokonaisia päiviä, koska puolikkaat päivät ovat hieman hankalia järjestää.

Myös työnantaja hyötyy, jos osa-aikainen työskentely auttaa työntekijää viihtymään ja jaksamaan paremmin.

- Työyhteisöltä vaaditaan tiettyä joustavuutta, Laisola luonnehtii.

Laisola katsoo, että potilaiden hoito ei ole vaikeutunut osa-aikaisuuksien vuoksi. Potilaat tietävät, että heidän asiansa hoidetaan myös silloin, kun oma lääkäri on poissa.

- Osa-aikainen työskentely on nykyaikaa. Mahdollisuus osa-aikaiseen työhön voi olla työnantajalle rekrytointivaltti.

Tuntuma käytäntöihin säilyy

Tutkimus- ja kehittämislaitoksen lääkärien osa-aikatyö on myönteinen asia, koska kontakti palvelujärjestelmään säilyy hyvin, sanoo THL:n tutkimusprofessori Mauri Marttunen.

- THL:ssä osastollani osa-aikaisina työskentelevät lääkärit kun tekevät töitä yleensä myös muun muassa sairaanhoitopiirissä, kertoo mielenterveys ja päihdepalvelut -osaston johtajana toimiva Marttunen.

Hänen osastollaan lääkärit ovat aina halutessaan voineet valita osa-aikatyön. Noin 15 lääkärin joukko on osa-aikaisia, ja määrä on pysynyt vakiona aika pitkään.

Osa-aikatyön järjestämistavat vaihtelevat THL:ssä. Jotkut lääkärit tekevät esimerkiksi 80-prosenttista työaikaa, toiset 20-prosenttista.

Kaksi on yhtä kalliimpi

Joitakin ongelmia osa-aikaisen työn järjestämiseen kuitenkin liittyy Marttusen mielestä. Esimerkiksi esimiestehtävissä toimivien lääkärien osa-aikaiset työjärjestelyt ovat muita hankalampia, koska heidän pitää ehtiä tehdä sekä asiantuntija- että esimiestyöt.

Toisinaan osastolla osa-aikaisesti työskentelevä lääkäri on halunnut tehdä suurempaa työosuutta, mutta budjetin vuoksi siihen ei ole ollut mahdollisuutta.

- Kaksi osa-aikaista työntekijää tulee työnantajalle kaikkine byrokratioineen hieman kalliimmaksi kuin yksi kokoaikainen, jos asiaa katsotaan koko talon kannalta. En näe siinä kuitenkaan mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Poissa eri viikonpäivinä

Kun lääkärien osa-aikatyön järjestelmä on tarpeeksi kehittynyt, se toimii kohtuullisen hyvin. Tällainen vakiintunut järjestelmä on OYS:ssa silmätautien ja hammas- ja suusairauksien toimialueilla. Näin kertoo operatiivisen tulosalueen johtaja Kari Haukipuro OYS:sta.

- Perusperiaatteenamme on se, että osa-aikainen lääkäri tekee 80-prosenttista työaikaa, eli on yhden päivän poissa viikoittain. Tällöin sijaisten osaamispohja muodostuu laajemmaksi. Hallinnoinnistakin tulee vaikeaa, jos työnteon prosenttiosuudet ovat pienet, Haukipuro kuvaa.

OYS:n operatiivinen tulosalue kattaa varsin laajan alan: siihen kuuluvat aikuis- ja neurokirurgia, anestesia- ja tehohoito, silmä- ja korvataudit, hammas- ja suusairaudet sekä kuntoutus ja fysiatria.

Perinteisesti lääkärit ovat työskennelleet kirurgian vastuualueella kokoaikaisissa viroissa, mutta pari vuotta sitten osa-aikaisen työn mahdollisuuksia lisättiin. Samalla laadittiin pelisäännöt osa-aikaisen työn tekemisestä. Niissä todetaan muun muassa, että osa-aikaisuus ei saa häiritä tai supistaa nykyisiä toimintoja ja osaaminen ei saa vaarantua osa-aikaisen työn vuoksi. Poissaolopäivät jaetaan aina eri viikonpäiville.

Haukipuro kertoo, että osa-aikaisen työn järjestelyt vaikeutuvat silloin, jos erikoisalalla päivystetään paljon.

Kaikki lääkärit eivät voi työskennellä osa-aikaisina operatiivisella tulosalueella.

- Koulutettaville emme myönnä mahdollisuutta osa-aikaisen työn tekemiseen, koska osa-aikaisuus vaikuttaa koulutusaikaan.

Koottuja sirpalevirkoja

Lääkäreitä ei ole aina saatavissa kovin lyhyisiin sijaisuuksiin, varsinkin jos kyseessä on sirpaleosaamisalueen lääkäri. Etenkin siirtymävaiheessa osa-aikaisilla työjärjestelyillä on taipumus lisätä palkkamenoja.

- Pyrimme siihen, että myös sijaisuuksissa on jatkuvuutta.

Lue myös

Yksi osa-aikaisen työn mukanaan tuoma ilmiö on se, että virkoja pitäisi vakinaistaa osa-aikaisina. Kun virassa oleva lääkäri jää osa-aikaiseksi, niputetaan jäljelle jääviä viran osia sijaisille.

- Sijaiset työskentelevät kootuissa sirpaleviroissa hyvinkin pitkiä aikoja. Heillä ei ole mahdollisuutta saada niin sanottua eläkevirkaa, koska osa-aikaiset pitävät virat hallussaan. Tällaisista osa-aikaisista eläkeviroista on ollut meillä kysyntää.

Haukipuro toteaa, että työnantajalta palapelin kokoaminen onnistuu, kunhan tilanne on tasainen pitkän aikaa.

Sitoudutaanko tarpeeksi?

Osa-aikaisuuksien kierrätys työntekijöiden kesken on ollut yksi periaate operatiivisessa tulosyksikössä. Haukipuro näkee asiassa kuitenkin pulmia.

- Joidenkin työntekijöiden on vaikeaa sopeutua takaisin kokopäiväiseen työhön, koska osa-aikaiseen työhön tottuu nopeasti.

Jos lääkärien osa-aikainen työ lisääntyy paljon, vaarana on Haukipurosta se, että ammattikunta muuttuu konsulteiksi.

- Lääkärit ovat silloin äkkiä sivussa terveydenhuollon päätöksenteoista. Jos riittävän suuri osa lääkäreistä ei ole kunnolla sitoutunut työnantajiinsa, lääkäreiltä ei välttämättä kysytä, miten terveydenhuolto pitää järjestää.

➤ Lääkärien osa-aikatyö on yleistynyt samalle tasolle muiden palkansaajien kanssa.

➤ Eniten lääkärien osa-aikatyö kasvoi 1996-2006: osa-aikaisten määrä lisääntyi 5 %:sta 15 %:iin.

➤ Yksityisillä vastaanotoilla työskentelevistä lääkäreistä 33 % on nyt osa-aikaisia, terveyskeskuksissa työskentelevistä 21 % ja sairaaloissa 14 %.

➤ Osa-aikainen lääkäri palkansaajana tekee töitä viikoittain keskimäärin 33 tuntia ja ammatinharjoittajana 28 tuntia.

Lähteet: Lääkärit Suomessa 2013, Lääkärikysely 1996-2009, Lääkärien työolot ja terveys 2010, Lääkäriliiton Työmarkkinatutkimus 2011-2013.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030