Jokainen minuutti on merkityksellinen aivoinfarktissa
Jokainen viidentoista minuutin viivästys liuotushoidon aloittamisessa merkitsee potilaalle yhden terveen elinkuukauden menettämistä, toteaa suomalais-australialainen tutkimus.
Jokainen viidentoista minuutin viivästys aivovaltimon tukkeuman liuotushoidon aloittamisessa vie sairaudesta toipuneen loppuelämästä kuukauden tervettä aikaa, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Melbournen yliopistossa tehty tutkimus.
– Säästä minuutti, säästä päivä, on tämän tutkimuksen sanoma, kertoo tutkimusta johtanut neurologian dosentti Atte Meretoja HYKS:sta. Meretoja työskentelee tällä hetkellä myös Melbournen yliopistossa apulaisprofessorina.
Toisaalta hoidon nopeuttaminen vain yhdellä minuutilla pelastaa potilaalle keskimäärin 1,8 tervettä elinpäivää lisää. Nopeampi hoito hyödyttää kaikkia aivoinfarktipotilaita, joskin nuoremmat hyötyvät siitä vielä vähän enemmän kuin iäkkäät.
Jotta liuotushoidosta olisi hyötyä, se on aloitettava viimeistään 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.
Meretojan mukaan on aina parempi, mitä nopeammin hoito aloitetaan.
– Tutkimustuloksemme konkretisoi nyt ensimmäistä kertaa tämän kiireen merkityksen potilaalle. Verenkierron välitön palauttaminen aivoihin on ratkaisevan tärkeää aivosolujen ja potilaan toimintakyvyn pelastamiseksi.
Stroke-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 2 258 suomalaista ja australialaista aivoinfarktipotilasta. Tutkijat selvittivät, mitä hoidon nopea aloittaminen merkitsee potilaan koko elinaikana.
– Pystymme nyt esittämään selvinä numeroina nopean hoidon hyödyt potilaalle. Toivomme, että tämä kannustaa parantaman aivohalvauspotilaiden hoitoketjua kaikkialla, mutta ennen kaikkea auttaa potilaita ymmärtämään, kuinka tärkeää on hälyttää ambulanssi välittömästi oireiden ilmaannuttua, huomauttaa Meretoja.
Sairaaloiden ja ensihoidon yhteistyö on keskeistä hoidon nopeuttamisessa, mutta suurimmat viiveet syntyvät, kun potilaat odottavat kotona toivoen oireiden menevän itsestään ohi.
– Aivohalvauksen oireiden alkaessa ei pitäisi odottaa minuuttiakaan avun hälyttämistä, Meretoja korostaa.
Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia