Ajan­kohtai­sta

Jokalääkärin kirurgia keräsi yli tuhat katsojaa Lääkäripäivillä

Toiminnallisten häiriöiden kurssi sai koulutuspalkinnon, kurssit jokalääkärin kirurgiasta ja rintakivusta kunniamaininnat.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Kolme Lääkäripäivillä 2021 pidettyä kurssia sai tunnustuksen torstaina Lääkäritalolla.

Koronavirus vei Lääkäripäivät verkkoon, ja myös palkitsemistilaisuus oli pienimuotoinen koronarajoitusten vuoksi.

Lääkäripäivien 2021 koulutuspalkinnon sai Suomen neuropsykiatrisen yhdistyksen järjestämä kurssi Toiminnalliset häiriöt – missä vika ja miten se korjataan?

Palkinnon saajan valitsi tapahtuman ohjelmaryhmä, jonka puheenjohtaja on Leila Niemi-Murola.

Ohjelmaryhmä kiittää koulutuspalkinnon saanutta kurssia ajankohtaiseksi ja toteutusta interaktiiviseksi. Puheenjohtaja toimi palkintoperustelujen mukaan innostavasti. Kaikki luennoijat olivat aktiivisia kommentoinnissa.

Kurssi sai myös parhaat arviot kurssipalautteissa. Vastuuhenkilö oli dosentti, neurologian erikoislääkäri Markku Sainio Työterveyslaitokselta.

– Koimme, että koulutus toteutui ja onnistui yllättävänkin hyvin poikkeusolosuhteisiin nähden. Kurssilla oli esiintyjinä superosaajat ja keskustelu, erityisesti chatissä, oli todella vilkasta ja hyödyllistä, hän sanoo.

Järjestelyissä ja ohjeistamisissa oli uutta opeteltavaa ja tehtävää.

– Puheenjohtajien rooli korostui, kun piti olla valmistautunut osallistujien kysymyksiin vastaamiseen ja asiantuntijoiden puheenvuorojen ja vastailun fasilitointiin.

Sainio kiittää vuorovaikutuksen sujuvuutta kurssilla.

Koulutuspalkinnon suuruus on tuhat euroa.

– Olemme suunnitelleet lahjoittavamme palkkion toiminnallisista häiriöistä parantuneiden potilaiden perustamalle yhdistykselle, jonka tavoite on auttaa ja antaa vertaistukea toipuville potilaille, Sainio kertoo.

Jokalääkärin kirurgia sai yli tuhat katsojaa

Suosituimman kurssin kunniamaininnan sai Suomen Kirurgiyhdistys ry:n kurssi Jokalääkärin kirurgiaa – mitä hoidan perusterveydenhuollossa, mitä erikoissairaanhoidossa? Se veti ennätykselliset 1038 katsojaa. Kurssin vastuuhenkilö oli professori Paulina Salminen TYKS:istä.

Salminen on mielissään tunnustuksesta. Hän kertoo, että Kirurgiyhdistyksen toimijat ovat aktiivisesti kehittäneet Jokalääkärin kirurgiaa -kurssia viime vuosina.

– Kunniamaininta on meille hyvä palaute siitä, että olemme tehneet kurssia oikeaan suuntaan, hän sanoo.

Tavoitteena on Salmisen mukaan tarjota kompakti paketti aiheesta. Kurssia kootaan ajatuksella, mitä kaikkien lääkäreiden pitää osata kirurgiasta. Se sisältää esimerkiksi osaamista päivystystilanteisiin mutta myös isompiin kirurgisiin tautikokonaisuuksiin.

Rintakipu keräsi tallennekatsojia

Lääkäripäivien kurssit olivat katsottavissa tallenteina parin viikon ajan tapahtuman jälkeen. Ohjelmaryhmä jakoi kunniamaininnan eniten tallennekatsojia keränneelle kurssille.

Kurssi oli Rintakipupotilas vastaanotolla – akuutin rintakivun diagnostiset haasteet. Sitä seurasi jälkikäteen 401 katsojaa.

Kurssin järjestivät Suomen kardiologisen seuran invasiivisen kardiologian jaos ja akuuttikardiologian jaos.

Lue myös

Vastuuhenkilöinä toimivat kardiologian ja anestesiologian erikoislääkäri Juhani Stewart HUS:sta ja kardiologian erikoislääkäri Hanna Tormilainen Lapin keskussairaalasta.

Teamsin välityksellä palkitsemistilaisuuteen osallistunut Tormilainen arvioi, että kokonaisuus potilastapauksien läpikäynteineen palveli yleislääkäriä.

– Rintakipupotilaat ovat suuressa osassa perusterveydenhuollon vastaanotolla. Ainakin minun näkökulmastani saimme luotua yleislääkäriä palvelevan kokonaisuuden. Perustutkimuksesta akuuttivastaanottoon saakka käytiin läpi potilastapauksia. Koin, että se oli onnistunut kokonaisuus. Mukavasti oli keskustelua ja kysymyksiä, Tormilainen sanoi.

Lääkäripäivät järjestettiin 13.–15. tammikuuta. Tapahtuman teemana oli Terve vai sairas? Kursseja oli kolmen päivän aikana 30.

Parhaillaan kerätään ohjelmaehdotuksia ensi vuoden Lääkäripäiville. Niitä voi tehdä 15. huhtikuuta asti Lääkäripäivien verkkosivulla.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030