1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Juha Rehula hyppäsi liikkuvaan junaan
Ajan­kohtai­sta

Juha Rehula hyppäsi liikkuvaan junaan

Uusi sosiaali- ja terveysministeri ei ole hallinnonalaansa liittyvissä asioissa ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä esimerkiksi näillä näkymin ennen juhannusta eduskunnalle esiteltävä terveydenhuoltolaki on hänelle tuttu eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan tehtävistä.

Juha Rehula hyppäsi liikkuvaan junaan Kuva 1 / 1

Uusi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) kuvailee hypänneensä liikkuvaan junaan jatkaessaan Kelan pääjohtajaksi valitun Liisa Hyssälän viitoittamalla tiellä. Vain 11 kuukautta kestävällä ministerikaudellaan Rehulan päätehtävä on huolehtia Hyssälän valmistelemien asioiden eteenpäin viemisestä: ne koskevat sosiaaliturvaa ja eläkepolitiikkaa ministerin toimialueen mukaisesti.

– Pidän myös huolta siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonala pärjää tiukentuvissa talouskeskusteluissa, Rehula lupaa.

Kiirettä pitää muutenkin. Rehulan mukaan terveydenhuoltolaki on kalkkiviivoilla ja sen pitäisi edetä eduskunnan esittelyyn ennen juhannusta. Peruspalveluministeri Paula Risikon vastuulle kuuluva laki on Rehulalle tuttu, sillä hän siirtyi ministeriksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

– Terveydenhuoltolakia on kritisoitu ja varmaan ihan syystä, mutta esimerkiksi potilaan valinnanvapaus siitä, kuka häntä hoitaa, on suuri asia. ­Valinnanvapauden kirjaaminen lakitekstiin on erittäin suuri periaatteellinen muutos suomalaisessa terveys­poli­tii­kassa, Rehula huomauttaa.

Työhyvinvoinnin kehittäminen esiin

Rehula on aloittanut ministerikautensa korostamalla työhyvinvoinnin ­kehittämisen merkitystä. Hän toteaa, ­että 2010-luvulla sille on tehtävä jotain, jos suomalaisen työn halutaan edelleen kannattelevan hyvinvointi­yhteiskuntaa. Mahdollisuus vaikuttaa oman työn sisältöön ja työnkuvan muotoutumiseen on Rehulan mukaan avainasemassa työviihtyvyyden rakentumisessa.

– Työhyvinvointia ei paranneta ­ministerin tai ministeriön mahtikäskyllä. Linjauksia ja neuvontaa voidaan tehdä, mutta muutos tehdään yksilö­tasolla. Juha Rehula on ensimmäinen mies sosiaali- ja terveysministerinä sitten Jorma Huuhtasen ja 1990-luvun puolivälin. Rehula toteaa, että työtoverit ovat pääosin naisia ja toimiala on naisvaltainen. Sosiaali- ja terveysvaliokuntakin oli eduskunnan tasa-arvoselvityksessä joko ykkös- tai kakkossijalla, Rehula muistelee.

– Sukupuoleen huomiota kiinnittäviä aina on, ja voi olla hyvä että sosiaali- ja terveysministerinäkin on välillä mies. Koen olevani sen sukupolven edustaja, jonka mukaan ei ole olemassa sukupuolikysymyksiä, vaan kyse on luonteesta, Rehula sanoo.

Juha-Pekka Honkanen
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.