1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Juha Rehula hyppäsi liikkuvaan junaan
Ajan­kohtai­sta

Juha Rehula hyppäsi liikkuvaan junaan

Uusi sosiaali- ja terveysministeri ei ole hallinnonalaansa liittyvissä asioissa ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä esimerkiksi näillä näkymin ennen juhannusta eduskunnalle esiteltävä terveydenhuoltolaki on hänelle tuttu eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan tehtävistä.

Juha Rehula hyppäsi liikkuvaan junaan Kuva 1 / 1

Uusi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) kuvailee hypänneensä liikkuvaan junaan jatkaessaan Kelan pääjohtajaksi valitun Liisa Hyssälän viitoittamalla tiellä. Vain 11 kuukautta kestävällä ministerikaudellaan Rehulan päätehtävä on huolehtia Hyssälän valmistelemien asioiden eteenpäin viemisestä: ne koskevat sosiaaliturvaa ja eläkepolitiikkaa ministerin toimialueen mukaisesti.

– Pidän myös huolta siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonala pärjää tiukentuvissa talouskeskusteluissa, Rehula lupaa.

Kiirettä pitää muutenkin. Rehulan mukaan terveydenhuoltolaki on kalkkiviivoilla ja sen pitäisi edetä eduskunnan esittelyyn ennen juhannusta. Peruspalveluministeri Paula Risikon vastuulle kuuluva laki on Rehulalle tuttu, sillä hän siirtyi ministeriksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

– Terveydenhuoltolakia on kritisoitu ja varmaan ihan syystä, mutta esimerkiksi potilaan valinnanvapaus siitä, kuka häntä hoitaa, on suuri asia. ­Valinnanvapauden kirjaaminen lakitekstiin on erittäin suuri periaatteellinen muutos suomalaisessa terveys­poli­tii­kassa, Rehula huomauttaa.

Työhyvinvoinnin kehittäminen esiin

Rehula on aloittanut ministerikautensa korostamalla työhyvinvoinnin ­kehittämisen merkitystä. Hän toteaa, ­että 2010-luvulla sille on tehtävä jotain, jos suomalaisen työn halutaan edelleen kannattelevan hyvinvointi­yhteiskuntaa. Mahdollisuus vaikuttaa oman työn sisältöön ja työnkuvan muotoutumiseen on Rehulan mukaan avainasemassa työviihtyvyyden rakentumisessa.

– Työhyvinvointia ei paranneta ­ministerin tai ministeriön mahtikäskyllä. Linjauksia ja neuvontaa voidaan tehdä, mutta muutos tehdään yksilö­tasolla. Juha Rehula on ensimmäinen mies sosiaali- ja terveysministerinä sitten Jorma Huuhtasen ja 1990-luvun puolivälin. Rehula toteaa, että työtoverit ovat pääosin naisia ja toimiala on naisvaltainen. Sosiaali- ja terveysvaliokuntakin oli eduskunnan tasa-arvoselvityksessä joko ykkös- tai kakkossijalla, Rehula muistelee.

– Sukupuoleen huomiota kiinnittäviä aina on, ja voi olla hyvä että sosiaali- ja terveysministerinäkin on välillä mies. Koen olevani sen sukupolven edustaja, jonka mukaan ei ole olemassa sukupuolikysymyksiä, vaan kyse on luonteesta, Rehula sanoo.

Juha-Pekka Honkanen
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Kollegiaalisuuden monta puolta esillä Turussa

– On hyvä, että myös kollegiaalisuuden niin sanottu kääntöpuoli tuli esille keskustelussa, sanoo Tiina Laiterä.

Ajassa
Robotiikan käyttö yleistyy hitaasti

Robotiikkaa ei hyödynnetä tarpeeksi terveydenhuollossa, Cristina Andersson sanoo.

Ajassa
Tuotantotalouden professori jakaisi sote-rahoituksen osiin

Hallituksen ehdotus olisi Paul Lillrankin mukaan johtanut tehottomuuksiin.

Ajassa
Synnytystapa vaikuttaa virtsankarkailun riskiin

Pihtisynnytykset lisäävät merkittävästi virtsan ponnistuskarkailun riskiä verrattuna imukuppisynnytykseen.

Ajassa
Tavallista laajempi VRE-esiintymä Kainuussa

Vuodeosastojen toimintaa on jouduttu rajoittamaan VRE-esiintymän vuoksi.

Tieteessä
Alaraajavaltimotauti tulee osata tunnistaa

Alaraajaverenkierron tutkiminen ja oikea reagoiminen löydöksiin edistävät riskiryhmän tunnistamista.