1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Juhani Knuuti valittiin Vuoden professoriksi
Ajan­kohtai­sta

Juhani Knuuti valittiin Vuoden professoriksi

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu Juhani Knuutin työssä esimerkillisellä tavalla, sanoo Professoriliiton puheenjohtaja.

Juhani Knuuti valittiin Vuoden professoriksi Kuva 1 / 1 Kuva: Vesa-Matti Väärä

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi 2021 lääketieteen professori Juhani Knuutin Turun yliopistosta.

Liiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä luonnehtii Knuutia vankkumattomaksi tutkitun tiedon puolustajaksi.

– Tärkeän tutkimustyönsä ohella hän jaksaa vaikuttaa mediassa ja sosiaalisen median kanavilla ihmisten terveyden kannalta kumuloituvan ja jatkuvasti muuntuvan oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan, Heikkilä sanoo tiedotteessa.

Kansainvälisesti arvostettu tutkija

Knuuti on toiminut professorina Turun yliopistossa vuodesta 1996 lähtien. Hän toimii Turun yliopiston, Åbo Akademin ja TYKS:n yhteisen, valtakunnallisen PET-keskuksen johtajana.

Lisäksi Knuuti toimii ylilääkärinä TYKS:n kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten yksikössä. Hän on tutkinut erityisesti sydänlihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kohdistuen sepelvaltimotautiin ja sydämen vajaatoimintaan, liitto toteaa tiedotteessa.

Hän on myös toiminut pitkään verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen Suomen Akatemian huippuyksikön johtajana.

Knuutia luonnehditaan kansainvälisesti arvostetuksi tutkijaksi, joka on julkaissut 574 tieteellistä vertaisarvioitua artikkelia ja noussut kolmena vuonna arvostetulle Highly Cited Researchers -listalle.

Hän on toiminut myös Euroopan sydänyhdistyksen Käypä hoito -komiteassa ja kirjoittajana yli kymmenessä Käypä hoito -ohjeessa.

Näkyvä kommentoija

Liitto luonnehtii Knuutia yhteiskunnallisesti näkyväksi kommentoijaksi tärkeissä terveyteen liittyvissä julkisissa keskusteluissa. Hän on puhunut muun muassa sosiaalisen median virheellisiä terveysväittämiä vastaan.

Lue myös

Knuuti kirjoittaa tiedettä yleistajuistavaa blogia ja vaikuttaa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Hän on myös julkaissut tiedettä yleistajuistavan kirjan, jossa käsitellään terveysväitteitä tutkitun tiedon avulla.

Professoriliiton mukaan Knuutin yhteiskunnallinen vaikuttavuus onkin ollut poikkeuksellisen laaja-alaista.

Knuutia kiitetään myös aktiiviseksi perus- ja jatkokoulutusopettajaksi. Erityistä huomiota on herättänyt hänen ja opiskelijoiden yhteistyö sosiaalisen median virheellisiä terveysväittämiä vastaan, Professoriliitto toteaa.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.