1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. JUKO jätti neuvottelupyynnön samanaikaisesti lähes 400 kuntatyöpaikalla
Ajan­kohtai­sta

JUKO jätti neuvottelupyynnön samanaikaisesti lähes 400 kuntatyöpaikalla

Neuvottelupyyntö koskee lääkärisopimuksen kaikkia henkilöstöryhmiä, eli lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä.

JUKO jätti neuvottelupyynnön samanaikaisesti lähes 400 kuntatyöpaikalla Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on jättänyt tänään paikallisen neuvottelupyynnön samanaikaisesti lähes 400 kuntatyöpaikalla.

Paikallisen neuvottelupyynnön kohteena ovat koronan aiheuttaman ylimääräisen työn ja vastuun korvaaminen sekä koronakuormituksen hallinta.

– Tämä on hätähuuto kuntien akavalaisten palkansaajien puolesta. Pitkittynyt poikkeustilanne on kiristänyt työntekijöiden jaksamisen äärirajoille. Jukolaiset ovat avainrooleissa vaativissa asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä ja ovat nääntymässä työkuorman alle. Nyt on työnantajien aika vastata huutoonsa paikallisen sopimisen tärkeydestä ja mahdollisuuksista, sanoo JUKOn hallituksen ja opetushenkilöstön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteen mukaan.

Pyynnön myötä koronaneuvottelujen piirissä on arviolta 130 000:ta kunnissa tai kuntayhtymissä työskentelevää palkansaajaa.

Yhteinen neuvottelupyyntö tuo painetta hoitaa asia

Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm toteaa Lääkärilehdelle, että lääkärin työ on muuttunut monilla työpaikoilla todella paljon koronapandemian myötä. Jaksaminen ja työhyvinvointi ovat nyt monin paikoin koetuksella.

Työn muutoksista on myös neuvoteltu ja paikallisia sopimuksia solmittu monissa sairaanhoitopiireissä ja kunnissa. Mutta ei kaikkialla.

– Yhteisellä neuvottelupyynnöllä pystymme luomaan painetta niille työpaikoille, joilla neuvotteluita ei ole vielä käyty.

Asioita, joista lääkärien työpaikoilla on syytä neuvotella, ovat esimerkiksi vuosilomien siirrot, hälytysraha, kliininen lisätyö ja päivystystyö.

Lue myös

– Esimerkkinä jo tehdyistä toimista voisi olla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jossa maksettiin vuodenvaihteessa koronapandemian hoitoon liittyviä kertakorvauksia henkilökunnalle.

Neuvottelupyyntö koskee lääkärisopimuksen kaikkia henkilöstöryhmiä, eli lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä.

Kannusteet auttavat jaksamaan

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgrenin mukaan luottamusmiehet ovat arvioineet työpaikkansa tilanteen ja laatineet neuvottelupyynnön sen mukaan. Mukana on joustavia työaikajärjestelyjä, tavanomaista suurempia työaikakorvauksia tai rahallisia kertaeriä.

– Kannusteet henkilöstölle ovat keskeinen keino auttaa jaksamaan poikkeuksellisen ajan yli, hän toteaa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona ei näytä vaikuttavan kandien kesätöihin

Simo Nuuttilan mukaan on huolestuttavaa, että viime kesänä kesätöitä peruutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Ajassa
Kesätyö lähenee

Rebecca Suomi menee kesätöihin Seinäjoen keskus­sairaalan yhteispäivystykseen.

Liitossa
Muista nämä kesätöissä

Muistilistan ovat koonneet Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto.

Ajassa
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

Ajassa
Saila Suominen valmistuu lääkäriksi 53-vuotiaana

Kevään työt OYS:n lastenpsykiatrialla ­vaihtuvat ensi syksynä terveyskeskuslääkärin tehtäviin Kokkolassa.

Ajassa
”Kaikki saatiin kuitenkin suoritettua”

Opetuksen varadekaani Eriika Savontaus ja toista vuotta lääkäriksi opiskeleva Ronja Vaarama Turun yliopistosta keskustelivat korona-ajan opinnoista.