Julkisen sektorin lääkärien esteellisyyttä linjattiin
– Mitään dramaattista uutta näissä ohjeissa ei ole, mutta niiden kerääminen selventää asioita ja poistaa ehkä turhaa epäluuloa ja polemisointia, sanoo Lääkäriliiton apulaistoiminnanjohtaja Santero Kujala, joka edusti liittoa linjaukset koonneessa työryhmässä.
Kujalan mukaan Lääkäriliiton hallitus on esittänyt pitkälti samanlaiset periaatteet jo kannanotossaan vuonna 1992. Linjausmuistion mukaan julkisessa virassa toimivan lääkärin on ensisijaisesti itse arvioitava omaa esteellisyyttään osallistuessaan hallintoasioiden käsittelyyn.
– Jos lääkäri työskentelee julkisella puolella sellaisessa tehtävässä, että hänen päätösvallassaan on valmistella ostopalveluja ja päättää niistä, on selvää, ettei hän saa olla yksityissektorilla tekemässä tarjousta tai myymässä palveluja. Tällaisissa tapauksissa lääkäri ei saa olla yksityissektorin hallintoelimissä tai omistussuhteissa tällaiseen yritykseen. Jos lääkäri taas ei tee tällaista työtä, hänellä ei ole estettä toimia vapaammin yksityissektorilla, sanoo Kujala.
Julkisessa virassa olevan lääkärin ei myöskään pidä ohjata potilaita yksityisvastaanotolleen niin, että toiminta on ristiriidassa hänen virkavelvollisuuksiensa kanssa. Potilailla pitää kuitenkin olla oikeus valita hoitava lääkärinsä.
Ohjeissa otetaan myös esiin tilanne, jossa sairaalassa työskentelevä lääkäri lähettää omalta yksityisvastaanotoltaan potilaita sairaalaan. Lääkäri ei silloin itse saa osallistua näiden potilaiden hoitoonottamista koskevaan päätöksentekoon.
Linjaukset on koottu työryhmässä, jossa Kujalan lisäksi oli mukana yliopistosairaanhoitopiirejä edustanut HUS:n toimitusjohtaja Lauri Laitinen, yksityissektorin kattojärjestön TEPA:n toiminnanjohtaja Aino Penttilä ja yksityissairaaloita edustanut Mehiläinen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Ekroos.
Lääkäriliiton hallitus käsittelee linjauksia ensi viikolla.
Suvi Sariola