1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. ”Jumalten ruoka” tukki pappien valtimot
Ajan­kohtai­sta

”Jumalten ruoka” tukki pappien valtimot

Ateroskleroosi oli yleinen sairaus muinaisen Egyptin papistolla, joka nautti jumalille uhrattuja herkkuja.

”Jumalten ruoka” tukki pappien valtimot Kuva 1 / 1
Muinaisen Egyptin papit uhrasivat temppeleissä jumalille naudanlihaa, riistalintuja, rasvaista leipää, kakkuja, viiniä ja olutta. Uhrimenojen jälkeen ruoka vietiin kotiin ja syötiin. Ruokavalio lieneekin syy siihen, miksi suurella osalla tutkituista egyptiläismuumioista on havaittu ateroskleroosia, todetaan Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa.

Ensimmäiset havainnot Egyptiä johtaneen luokan verisuonisairauksista tehtiin jo 1911. Viime vuonna kuvattiin tietokonetomografialla 22 muumiota vuosilta 1981 eKr – 344 jKr. 16 muumiolta löytyi sydän- ja verisuonikudosta, jota pystyttiin analysoimaan. Selvää tai todennäköistä valtimoiden kovettumista havaittiin yhdeksällä muumiolla.

Nyt Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa pappien ruokavalio on selvitetty temppelien seinäkirjoitusten avulla. Tutkijat arvioivat, että papiston ja heidän perheidensä saamasta energiasta yli 50 % oli peräisin rasvasta, josta merkittävä osa oli tyydyttynyttä.

Kalaa egyptiläispapit söivät vain vähän, minkä vuoksi omega-3-rasvahappojen saanti jäi niukaksi. Suolaa heidän uskotaan nauttineen ravinnossaan runsaasti, koska se oli yleisesti käytetty säilöntäaine. Myös alkoholia papit käyttivät yli nykyisten suositusten.

Tutkijat huomauttavat, että muinaisesta Egyptistä on nykyaikaan säilynyt vain yläluokkaan kuuluneiden ihmisten ruumiita, sillä rahvaalla ei ollut palsamointiin varaa. Toisin kuin rikkaat, suurin osa muinaisista egyptiläisistä söi kasvisravintoa.

Tutkijat toteavat Lancetissa todistusaineiston osoittavan, että ateroskleroosi ei ole vain meidän aikamme sairaus, vaan 1900-luvulla alkaneessa ateroskleroosin leviämisessä historia toistaa itseään.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääketieteen monitaiturit

Suomessa on yli 2 300 vähintään kahden erikoisalan lääkäriä, mutta mikä saa hankkimaan niitä jopa neljä?

Pääkirjoitus
Edelleen vahva vaikuttaja

Yhteiskunnan kiihtyvä muutosvauhti siivittää Lääkäriliiton toimintaa tänäkin vuonna, kirjoittaa puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Ehtiikö terveyskeskuslääkäri tutkia?

Myyrmäen terveysasemalla työskentelevä Tuire Saloranta tekee myös tutkimusta.

Ajassa
Tuhkarokosta geenisaksiin – vuoden 2019 merkittäviä lääketieteellisiä havaintoja

Pyysimme joukkoa lääkäreitä nimeämään merkittävimmän lääketieteellisen havainnon vuodelta 2019.

Ajassa
Sotea valmistelevien valtionavustusten haku alkaa

Sosiaali ja terveysministeriö myöntää 190 miljoonaa euroa kuntien yhteishankkeisiin.

Ajassa
Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Perusturvayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen vastaan­otti palkinnon Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä.