1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. ”Jumalten ruoka” tukki pappien valtimot
Ajan­kohtai­sta

”Jumalten ruoka” tukki pappien valtimot

Ateroskleroosi oli yleinen sairaus muinaisen Egyptin papistolla, joka nautti jumalille uhrattuja herkkuja.

”Jumalten ruoka” tukki pappien valtimot Kuva 1 / 1
Muinaisen Egyptin papit uhrasivat temppeleissä jumalille naudanlihaa, riistalintuja, rasvaista leipää, kakkuja, viiniä ja olutta. Uhrimenojen jälkeen ruoka vietiin kotiin ja syötiin. Ruokavalio lieneekin syy siihen, miksi suurella osalla tutkituista egyptiläismuumioista on havaittu ateroskleroosia, todetaan Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa.

Ensimmäiset havainnot Egyptiä johtaneen luokan verisuonisairauksista tehtiin jo 1911. Viime vuonna kuvattiin tietokonetomografialla 22 muumiota vuosilta 1981 eKr – 344 jKr. 16 muumiolta löytyi sydän- ja verisuonikudosta, jota pystyttiin analysoimaan. Selvää tai todennäköistä valtimoiden kovettumista havaittiin yhdeksällä muumiolla.

Nyt Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa pappien ruokavalio on selvitetty temppelien seinäkirjoitusten avulla. Tutkijat arvioivat, että papiston ja heidän perheidensä saamasta energiasta yli 50 % oli peräisin rasvasta, josta merkittävä osa oli tyydyttynyttä.

Kalaa egyptiläispapit söivät vain vähän, minkä vuoksi omega-3-rasvahappojen saanti jäi niukaksi. Suolaa heidän uskotaan nauttineen ravinnossaan runsaasti, koska se oli yleisesti käytetty säilöntäaine. Myös alkoholia papit käyttivät yli nykyisten suositusten.

Tutkijat huomauttavat, että muinaisesta Egyptistä on nykyaikaan säilynyt vain yläluokkaan kuuluneiden ihmisten ruumiita, sillä rahvaalla ei ollut palsamointiin varaa. Toisin kuin rikkaat, suurin osa muinaisista egyptiläisistä söi kasvisravintoa.

Tutkijat toteavat Lancetissa todistusaineiston osoittavan, että ateroskleroosi ei ole vain meidän aikamme sairaus, vaan 1900-luvulla alkaneessa ateroskleroosin leviämisessä historia toistaa itseään.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.