1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Jyrki Mäkelä sai Duodecimin Lääkärikouluttaja-palkinnon
Ajan­kohtai­sta

Jyrki Mäkelä sai Duodecimin Lääkärikouluttaja-palkinnon

Vuoden Kandikollegaksi palkittiin Asla Keisu. Oulun Duodecim-seuran palkinnot jaettiin Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa.

Jyrki Mäkelä sai Duodecimin Lääkärikouluttaja-palkinnon Kuva 1 / 1 Kuva: Jussi Tuokkola

Oulun Duodecim-seura palkitsi Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa emeritusprofessori Jyrki Mäkelän Lääkärikouluttaja-palkinnolla ansioistaan vahvana perus- ja erikoislääkärikoulutuksen kehittäjänä.

4 000 euron arvoisella palkinnolla halutaan nostaa esiin eri sektoreilla toimivien lääkärikouluttajien merkitystä korkeatasoisen terveydenhuollon tukipilareina yhä vaativammaksi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Jyrki Mäkelä havahtui vuosituhannen vaihteessa lääkärikoulutuksen hajanaisuuteen. Varsinkin erikoislääkärikoulutus kaipasi kehittämistä. Myös kouluttajien pedagogisessa osaamisessa oli parantamisen varaa.

– Ajattelin, että monia asioita voisi tehdä paremmin ja tehokkaammin. Koulutuksen kehittäminen on yksi tehokkaimmista tavoista vaikuttaa sekä valmistuvien että eri aloille erikoistuvien lääkärien tiedon ja taidon tasoon, hän kertoo tiedotteessa.

Hän on myös huolestunut opetusministeriön tavoitteesta lisätä lähivuosina lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja.

– En usko, että tämä on mahdollista nykyresursseilla. Lääketieteen vuosikurssit ovat jo nyt hyvin suuria, ja monissa oppiaineissa on vaikeuksia antaa säädösten mukaista opetusta. Pulaa on muun muassa opetuspotilaista ja mahdollisuuksista tehdä toimenpiteitä kouluttajalääkärien ohjauksessa. Ryhmien lukumäärän kasvattaminen lisäisi toisaalta kohtuuttomasti myös opettajien kuormittuneisuutta, Mäkelä toteaa.

Mäkelän viesti lääketieteen opiskelijoille ja uraansa aloitteleville lääkäreille on, että kaikkien lääkäriksi opiskelevien kannattaa perehtyä lääketieteeseen mahdollisimman laaja-alaisesti.

– Kaikkea ei tarvitse osata ulkoa eikä aina voi olla hakemassa uutta tietoa. On kuitenkin hyvä kulkea tuntosarvet herkkinä ja hakea positiivisia kokemuksia. Samalla on tärkeä muistaa, että myös vastoinkäymiset kehittävät, jos niistä osaa ottaa opiksi. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus.

Hyvä kollega

Vuoden Kandikollega -tunnustus myönnettiin lääketieteen kandidaatti Asla Keisulle. 500 euron arvoinen tunnustus myönnetään kandille, joka on eri tavoin osoittanut kollegiaalisuutta ja hyvää toveruutta lääketieteen opintojen aikana.

Lue myös

Opiskelukavereiden mukaan Keisu on kollegiaalinen, positiivinen ja aina valmis tekemään pyyteettömästi työtä yhteisen hyvän eteen.

Palkitsemisperusteluissa muun muassa todetaan, että Keisun aurinkoinen asenne vahvistaa opiskelijoiden yhteishenkeä yli kurssirajojen.

Asla Keisulle kollegiaalisuus tarkoittaa reiluutta ja toisten huomioon ottamista. Kollegiaalisuus on myös sitä, että voi kysyä muiden mielipiteitä ja apua ilman pelkoa naurunalaiseksi joutumisesta

– Minulle tämä kaikki antaa turvallisen opiskeluympäristön. Voin luottaa siihen, että saan tukea toisilta ja pystyn olemaan oma itseni.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.