Ajan­kohtai­sta

Kahvi vähentää diabetesriskiä

– Kerrankin me kansanterveystutkijat voimme sanoa, että joku nautintoaine voi olla terveydelle hyödyksi, hymyilee ylilääkäri, dosentti Pekka Jousilahti Kansanterveyslaitokselta.

Tämän viikon JAMA:ssa (2004;291:1213–1219) julkaistussa Jaakko Tuomilehdon johtamassa tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan kahvinjuonnin merkittävästi pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Keski-ikäisten naisten joukossa 0–2 päivittäistä kahvikupillista piti suhteellisen riskin vielä neutraalina, mutta 3–4 kupillista laski riskisuhteen 0,71:een. Riskisuhde 0,39 saavutettiin 5–9 kupillisella, ja yli kymmenen kupillista laski riskin peräti 0,21:een. Miehillä kahvinjuonti ei laskenut sairastumisriskiä yhtä voimakkaasti, mutta aleneva trendi oli heilläkin merkittävä. Mitä enemmän kahvia juo, sitä pienemmäksi sairastumisriski käy.

– Kyse ei myöskään voi olla muiden elämäntapojen ja kahvinjuonnin yhteisvaikutuksista, sillä poistimme muita tekijöitä, kuten esimerkiksi painoindeksin ja systolisen verenpaineen ja tupakoinnin, Jousilahti huomauttaa. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei ihmisten ole missään nimessä syytä tuudittautua helppoon ratkaisuun. Runsaalla kahvinjuonnilla ei voi kompensoida esimerkiksi tupakoinnin tai ylipainnon haitallisia vaikutuksia.

Kansanterveyslaitoksen tutkimus perustuu 16 670 suomalaisen Finnriski-aineistoon. Tutkijat kiinnostuivat kahvin ja diabeteksen yhteydestä parin pienemmän ulkomaisen tutkimuksen perusteella.

– Oman tutkimuksen aihe olisi sitten se, mitkä kahvin komponentit lopulta sairastumisriskiin vaikuttavat. Onko kyse esimerkiksi maksan entsyymitoiminnan vaikutuksista glukoosiaineenvaihduntaan? Tai mikä on kahvin sisältämän magnesiumin rooli? miettii Jousilahti.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030