Ajan­kohtai­sta

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Jos palkkaat kotiin siivoojan, teetät mökillä remontin tai hankit kotiapua iäkkäille vanhemmillesi, voit vähentää työn kuluja veroistasi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sanko.jpg

Tavanomaisen kotityön teettäminen oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Tavanomaiseen kotityöhön kuuluvat esimerkiksi siivous ja pyykinpesu, mutta verottajaa ajatellen tavanomaista on myös moni muu kodin työ. Vähennyksen saa esimerkiksi puutarhatöistä, uusien huonekalujen kokoamisesta ja perhejuhliin hankitusta pitopalvelusta.

Sen saa myös remonttityöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista maksetuista korvauksista. On tärkeä huomata, että vähennys koskee vain työtä – ei tarvikkeita eikä matkakuluja.

Kotitalousvähennystä voi käyttää myös tavanomaisiin hoiva- ja hoitopalveluihin, esimerkiksi lasten tai vanhusten kotihoitoon. Tämä työ voi olla syöttämistä, pukemista, pesemistä ja ulkoilussa auttamista. Joissakin tapauksissa vähennykseen kelpaavan ja siihen kelpaamattoman palvelun ero voi olla hiuksenhieno.

Jos haluaa täyden hyödyn kotitalousvähennyksestä, remontteja ja muita kodin töitä kannattaa suunnitella ja jakaa useammalle vuodelle. Tämä pätee myös isoihin remontteihin: jos keittiöremontin kuluja maksaa tänä ja ensi vuonna, vähennyksen saa kumpanakin vuonna. Ratkaisevaa on nimenomaan maksaminen. Vaikka työt valmistuisivat joulukuussa, niiden kustannuksia vähennetään vasta ensi vuoden verotuksessa, jos lasku maksetaan tammikuussa.

Jos tekee töitä kotona, verotuksessa saa työhuonevähennyksen. Se ei estä kotitalousvähennyksen myöntämistä työhuoneen remontointiin.

Lisää vinkkejä ja esimerkkilaskelmia lääkärin avuksi kotitalousvähennyksen käyttämiseen Lääkärilehdessä 41/2013 (ilm. 11.10.)

Helena Ranta-Aho
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030