1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle
Ajan­kohtai­sta

Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle

Lastentautien erikoislääkäri Kurppa on tutkinut keliakiaa ja muita suolistotauteja.

Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle Kuva 1 / 1 Kuva: Jonne Renvall /Tampereen yliopisto

Keliakiatutkija, lastentautien erikoislääkäri Kalle Kurppa aloittaa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuurissa Seinäjoella, tiedottaa Tampereen yliopisto. Kurppa siirtyy tehtävään Tampereen yliopiston lastentautiopin vs. professorin paikalta.

Professuurin tutkimustyön painoalueita ovat kroonisten, etenkin suolistoon ja ravitsemukseen liittyvien sairauksien ennaltaehkäisy, varhainen diagnoosi ja tehokas hoito, terveellinen ja sairauksia ehkäisevä ravitsemus sekä lasten ja nuorten päivittäisen liikunnan tukeminen osana ylipainon ehkäisyä ja terveen aikuisuuden saavuttamista.

– Suolistosairaudet yleistyvät myös lapsilla ja nuorilla. Tarkoitukseni on tehostaa yhteistyötä avohoidon ja keskussairaalan kanssa ja pyrkiä suolistosairauksien varhaiseen toteamiseen ja hoitoketjujen parantamiseen, sanoo Kurppa tiedotteessa.

Kurppa on tutkinut lasten ja aikuisten keliakiaa. Hänen tutkimusryhmänsä työ vaikutti keliakian uudistettuun Käypä hoito -suositukseen, jonka mukaan noin puolet keliakiapotilaista voidaan diagnosoida ilman suolistotähystystä.

Lue myös

Viisivuotinen professuuri on jatkoa Tampereen yliopiston vuosina 2011–2017 toteuttamalle Lasten ja nuorten terveyden edistämisen tutkimushankkeelle, jonka professorina työskenteli Leena Koivusilta. Kurppa aloittaa tehtävässä vuoden 2020 alussa.

Professuuri sijoittuu Tampereen yliopiston Lasten terveyden tutkimuskeskukseen, mutta kuuluu Etelä-Pohjanmaan Epanet-korkeakouluverkostoon ja on osa Seinäjoen yliopistokeskuksen toimintaa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Potilaat eivät tule koronavirustartunnan pelossa hoitoon, vaikka pitäisi

Vakavien sairauksien vuoksi hoitoon hakeutuvien määrä on puolittunut HUS:ssa Meilahden sairaalan neurologian päivystyksessä.

Ajassa
Tartuntoja 2 487, kuolleita 40

Varmistettuja tapauksia on tullut 179 lisää.

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.

Ajassa
Influenssakausi on ollut laimea

Merkittävää ylikuolleisuutta ei ole havaittu missään ikäryhmässä.

Blogi
Ainoa mitä pitää pelätä, on pelko itse

Alikersantti Rokan sanoin ”jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka”, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Milloin COVID-19-potilas lasketaan parantuneeksi?

HUS julkaisi ohjeita siitä, milloin eristys voidaan purkaa ja koska potilas voidaan todeta parantuneeksi.