1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle
Ajan­kohtai­sta

Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle

Lastentautien erikoislääkäri Kurppa on tutkinut keliakiaa ja muita suolistotauteja.

Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle Kuva 1 / 1 Kuva: Jonne Renvall /Tampereen yliopisto

Keliakiatutkija, lastentautien erikoislääkäri Kalle Kurppa aloittaa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuurissa Seinäjoella, tiedottaa Tampereen yliopisto. Kurppa siirtyy tehtävään Tampereen yliopiston lastentautiopin vs. professorin paikalta.

Professuurin tutkimustyön painoalueita ovat kroonisten, etenkin suolistoon ja ravitsemukseen liittyvien sairauksien ennaltaehkäisy, varhainen diagnoosi ja tehokas hoito, terveellinen ja sairauksia ehkäisevä ravitsemus sekä lasten ja nuorten päivittäisen liikunnan tukeminen osana ylipainon ehkäisyä ja terveen aikuisuuden saavuttamista.

– Suolistosairaudet yleistyvät myös lapsilla ja nuorilla. Tarkoitukseni on tehostaa yhteistyötä avohoidon ja keskussairaalan kanssa ja pyrkiä suolistosairauksien varhaiseen toteamiseen ja hoitoketjujen parantamiseen, sanoo Kurppa tiedotteessa.

Kurppa on tutkinut lasten ja aikuisten keliakiaa. Hänen tutkimusryhmänsä työ vaikutti keliakian uudistettuun Käypä hoito -suositukseen, jonka mukaan noin puolet keliakiapotilaista voidaan diagnosoida ilman suolistotähystystä.

Lue myös

Viisivuotinen professuuri on jatkoa Tampereen yliopiston vuosina 2011–2017 toteuttamalle Lasten ja nuorten terveyden edistämisen tutkimushankkeelle, jonka professorina työskenteli Leena Koivusilta. Kurppa aloittaa tehtävässä vuoden 2020 alussa.

Professuuri sijoittuu Tampereen yliopiston Lasten terveyden tutkimuskeskukseen, mutta kuuluu Etelä-Pohjanmaan Epanet-korkeakouluverkostoon ja on osa Seinäjoen yliopistokeskuksen toimintaa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Maskisuositus on tärkeä lisä epidemian torjuntaan

Maskisuositus on tärkeä lisä keinovalikoimaan toisen korona-aallon lähestyessä, arvioi Lääkäriliitto.

Ajassa
Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kasvomaskien käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Ajassa
Kansallisten osaamiskeskittymien kehittämiselle viisi miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa määrärahaa terveysalan kasvustrategialle.

Tieteessä
Aivot mukana säätelemässä insuliiniherkkyyttä

Aivojen kyky vastata insuliiniin voi heikentyä yhtä varhain kuin lihasten.

Ajassa
Koronavirustartunnoissa selvä kasvu

Tapausten määrä arvioidaan silti valtakunnallisesti melko pieneksi.

Ajassa
Tutkimusprofessori Timo Partoselle Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto

Palkinnon perusteluissa korostetaan Partosen pitkää ja johdonmukaista työtä luotettavan mielenterveystiedon levittäjänä.