1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle
Ajan­kohtai­sta

Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle

Lastentautien erikoislääkäri Kurppa on tutkinut keliakiaa ja muita suolistotauteja.

Kalle Kurppa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuuriin Seinäjoelle Kuva 1 / 1 Kuva: Jonne Renvall /Tampereen yliopisto

Keliakiatutkija, lastentautien erikoislääkäri Kalle Kurppa aloittaa lasten ja nuorten terveyden edistämisen professuurissa Seinäjoella, tiedottaa Tampereen yliopisto. Kurppa siirtyy tehtävään Tampereen yliopiston lastentautiopin vs. professorin paikalta.

Professuurin tutkimustyön painoalueita ovat kroonisten, etenkin suolistoon ja ravitsemukseen liittyvien sairauksien ennaltaehkäisy, varhainen diagnoosi ja tehokas hoito, terveellinen ja sairauksia ehkäisevä ravitsemus sekä lasten ja nuorten päivittäisen liikunnan tukeminen osana ylipainon ehkäisyä ja terveen aikuisuuden saavuttamista.

– Suolistosairaudet yleistyvät myös lapsilla ja nuorilla. Tarkoitukseni on tehostaa yhteistyötä avohoidon ja keskussairaalan kanssa ja pyrkiä suolistosairauksien varhaiseen toteamiseen ja hoitoketjujen parantamiseen, sanoo Kurppa tiedotteessa.

Kurppa on tutkinut lasten ja aikuisten keliakiaa. Hänen tutkimusryhmänsä työ vaikutti keliakian uudistettuun Käypä hoito -suositukseen, jonka mukaan noin puolet keliakiapotilaista voidaan diagnosoida ilman suolistotähystystä.

Lue myös

Viisivuotinen professuuri on jatkoa Tampereen yliopiston vuosina 2011–2017 toteuttamalle Lasten ja nuorten terveyden edistämisen tutkimushankkeelle, jonka professorina työskenteli Leena Koivusilta. Kurppa aloittaa tehtävässä vuoden 2020 alussa.

Professuuri sijoittuu Tampereen yliopiston Lasten terveyden tutkimuskeskukseen, mutta kuuluu Etelä-Pohjanmaan Epanet-korkeakouluverkostoon ja on osa Seinäjoen yliopistokeskuksen toimintaa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kiinan keuhkokuumetapaukset eivät aiheuta huolta Suomessa

Suoran lentoliikenteen puute Kiinan Wuhaniin vaikuttaa riskiarvioon, sanoo THL:n johtava asiantuntija.

Ajassa
Päijät-Häme alkaa valmistella sote-yhteisyritystä

Yhtymäkokous tekee toimintamallin päätöksen käyttöönotosta alkukesästä.

Ajassa
Nyt myös Seinäjoen terveyskeskus ottaa käyttöön tiimimallin

Tiimimalleja on otettu käyttöön eri puolilla Suomea.

Tieteessä
Uusi sydämen vajaatoiminnalle altistava geenivirhe löytyi

Geenivirhe vaikuttaa muun muassa sydänlihassolujen elinkykyyn ja muihin sydänsoluille ominaisiin toimintoihin.

Tieteessä
Ikä vaikuttaa merkittävästi uneen ja uniapneaan

Jokainen karttuva ikävuosikymmen muuttaa unta.

Kommentti
Ilmastorohkaisua ja planeettarakkautta

– Olemme sekä uhreja että ongelman aiheuttajia, mikä on psyykkisesti hirvittävän ristiriitaista, kirjoittaa Hanna Rintala.