Kandi uupuu suorituspaineisiin
Lääketieteen opiskelijoiden jaksamista tutkinut Anna Nummelin huomasi, että opiskelijat tuntevat masennusta ja ahdistusta varsin usein. Työelämässä selviytymisen paineet tuntuvat opiskelijoista suuremmilta kuin itse opintojen aiheuttama stressi. Jos tuleva lääkäri ei osaa hakea apua itselleen, potilaiden auttaminenkaan ei ole helppoa.
Viime vuonna lääkäriksi valmistunut Anna Nummelin tunsi, että stressi lisääntyi sitä mukaa, mitä pitemmälle opinnot etenivät. Monesti ajatukset pyörivät tulevassa työssä ja siinä, mitä osaa käytännössä tehdä. Kurssikavereilta sai kyllä tukea, ja lähimpien ystävien kanssa puhuttiin myös lääkäriksi kasvamisen paineista. Silti kesätöihin meneminen neljännen opiskeluvuoden jälkeen yllätti.
– Alkuvaihe työelämässä tuntui pieneltä sokilta. Seniorilääkärit olivat usein kiireisiä ja stressaantuneita. Siksi tuntui, että heiltä ei viitsisi koko ajan kysyä samoja kysymyksiä. Monesti ajattelin, että on vain pärjättävä itse, nyt Tuusulan terveyskeskuksessa työskentelevä Anna Nummelin kertoo.
Nummelin kiinnostui tutkimaan lääketieteen opiskelijoiden jaksamista syventävien opintojen vaiheessa. Hän huomasi kirjallisuuskatsauksessaan, että psyykkinen oireilu lisääntyy selvästi opintojen aikana.
– Opiskelijat tunsivat masennusta ja ahdistusta varsin usein. Vaikuttaisi siltä, että työelämässä selviytymisen paineet tuntuvat opiskelijoista suuremmilta kuin itse opintojen aiheuttama stressi.
Eri puolilla maailmaa on saatu hyviä kokemuksia lääketieteen opiskelijoille suunnatuista terveydenedistämisohjelmista, joiden tavoitteina on parantaa elämänlaatua ja vähentää psyykkistä ahdinkoa.
– Kannustan järjestämään tällaisia ohjelmia myös Suomeen.
Avun hakemisen kynnys matalaksi
Lääketieteellisen tiedekunnan opintopsykologi Juha Nieminen auttaa opiskelijoita opintoihin liittyvissä pulmissa. Opiskelijoiden psyykkiset vaikeudet näkyvät usein opintojen viivästymisenä. Nieminen ohjaa opiskelijoita hakemaan apua YTHS:ltä, jos on selvästi kyse mielenterveysongelmista.
– Kun opinnot eivät suju, ahdistus kasvaa ja usko omiin kykyihin horjuu. Epäonnistumisten ja negatiivisten ajatusten kehä pitää saada silloin katkaistua keskustelemalla.
Tutkimusten valossa näyttää siltä, että osa lääketieteen opiskelijoista kokee avun hakemisen vaikeaksi. Opiskelijat saattavat pelätä leimautumista, jos he hakeutuvat hoitoon psyykkisten pulmien vuoksi.
– Lääkäreillä, kuten kaikilla muillakin, on sairauksia ja ongelmia, mikä on täysin normaalia. Apua pitää uskaltaa hakea.
Lue lisää perjantaina 26.3. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.
Ulla Toikkanen
Kuva: Mikko Käkelä