Kandikysely: Perehdytyksessä vielä parannettavaa
LK Susanna Toivanen sai kesätyössään esimerkillistä tukea tuutorilääkäreiltä, kandikollegoilta ja perehdytyskansiosta.
Yli 90 prosenttia viime kesänä lääkärinä toimineista opiskelijoista valitsisi saman kesätyöpaikan uudelleen. Kandien ohjaus ja perehdytys oli järjestetty vaihtelevasti, selviää Lääkäriliiton toteuttamasta kesätyökyselystä.
Yli 80 prosenttia oli saanut jonkinlaisen perehdytyksen työhönsä, mutta riittämättömäksi sen koki terveyskeskuksissa vajaa kolmannes ja sairaaloissa runsas viidennes opiskelijoista. Enemmän perehdytystä olisi kaivattu mm. tietojärjestelmistä, työpaikan toimintatavoista ja paikkakunnan hoitoprosesseista.
– Merkittävää on, että joka kymmenes kandi ei saanut työhönsä perehdytystä. Kenenkään ei pitäisi joutua työskentelemään ilman sitä, tutkija Piitu Parmanne Lääkäriliitosta sanoo.
Kunnollista tukea ja nimetyn ohjaajan saivat useammin kunnalla kuin yrityksen kautta työskentelevät. Perehdytyskansiota, tuutoripuhelinta ja aamutapaamisia kiittelivät ne, joilla sellaisia oli ollut.
Takapäivystäjä kadoksissa
Runsas puolet kandeista päivysti kesän aikana. Yrityksen kautta päivystäneistä joka neljänneltä oli joskus puuttunut takapäivystäjä, vaikka asetuksen mukaan takapäivystäjän on aina oltava nimettynä ja tavoitettavissa.
Palkanmaksun epäkohtia kyselyssä nousi esiin niukasti. Osalle ylitöitä ei korvattu rahana eikä vapaana.
Kuntasektorilla säännöllisen työajan palkka oli terveyskeskuksissa keskimäärin 4 500 euroa ja sairaalassa 2 900 euroa. Yksityisellä puolella säännöllisen työajan keskimääräinen ansio oli 6 200 euroa, johon sisältyi lomaraha.
Tuki vähensi stressiä
Eräs kyselyssä kehuja kerännyt kesätyöpaikka oli Kokkolan terveyskeskus, jossa Susanna Toivanen työskenteli kesän 2012. Hän viihtyi kaupungissa jo edelliskesänä sairaalatöissä, silloin korviin kantautui tyytyväisiä kommentteja kandikollegoilta terveyskeskuksesta.
– Tuutorointiin oli varattu tunti viikossa. Tuutorlääkäreitä oli kaksi, he tulivat tarvittaessa myös paikalle. Omaa työstressiä ja jännitystä vähensi tieto, että apu löytyy yhden puhelun päästä.
Puhelimessa keskusteltiin esimerkiksi verenpainelääkkeistä, ja silloin tällöin Toivanen kutsui seniorikollegan katsomaan ihottumaa tai lapsen korvaa.
– Hyvä tuki kandivaiheessa on iso apu tulevaisuudessa. Kun kerran on käyty asiat kunnolla läpi, omia virheitään ei rupea toistamaan.
Yllätyksiäkin tieteen ja käytännön kohtaamisessa tuli.
– Osa seniorilääkäreistä teki asioita eri tavalla kuin koulutuksessa oli opetettu. Tämä hämmensi aluksi, mutta pian alkoi luottaa koulussa saamiinsa tietoihin, jotka pohjautuvat tuoreimpiin hoitosuosituksiin.
Arvostusta potilailta
Kokkolassa lääkäreillä oli puolen tunnin vastaanottoaika, joka oli Toivasesta sopiva. Jos potilaalla oli monta asiaa ja asiat jäivät kesken, hänelle oli mahdollista antaa uusi aika kohtuullisen ajan päähän.
Toivanen päivysti iltaisin ja viikonloppuisin 2–3 kertaa viikossa yrityksen kautta. Taustatukena toimivat tarvittaessa paikalliset erikoissairaanhoidon kollegat.
Toivanen viihtyi terveyskeskuksessa ja voisi kuvitella sen myös tulevaisuuden työpaikakseen.
– Minut yllätti, kuinka monipuolisesti potilaita voidaan hoitaa terveyskeskuksessa. Koin myös, että potilaat ovat yhteistyökykyisiä ja arvostavat sitä, mitä teen.
➤ Kesätyökyselyn tulosten yhteenveto on luettavissa verkossa. ➤ Lue lisää kandien mietteitä Lääkärilehden medisiinariteemasta numerossa 50-52/2012 (14.12.2012).
Heidi Mäenpää
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen