Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2019 vsk 74 s. 2416 - 2418

Kandiltakin voi kysyä

Kandi kuuntelee, seniori opettaa. Entä jos asetelman kääntäisi toisin päin? Tai ryhtyisi edes dialogiin?

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Marjaana Malkamäki

Riku Metsälä toivoo, että seniorit kannustaisivat kandeja näyttämään taitonsa.

Kuvituskuva 2
Marjaana Malkamäki

– Autottomuus on opiskelijoiden keskuudessa yleistä muuallakin kuin Helsingissä, Riku Metsälä sanoo.

Lääketieteen kandit pyörivät työpaikoilla opettelemassa lääkärin työtä. Heidät opetetaan talon tavoille ja tutustutetaan erikoisalojen saloihin. Kandit ovat paikalla kuunnellakseen, kokeillakseen ja oppiakseen.

Mutta voisiko joskus ollakin niin, että kandi tietää paremmin? Mitä kandilta kannattaisi kysyä? Asiaa on pohtinut viidennen vuoden lääketieteen opiskelija Riku Metsälä Tampereelta. Hän muun muassa kirjoitti keväällä aiheesta kolumnin Nuori Lääkäri -lehteen.

Metsälä kannustaa kysymään kandilta. Ja kandia vastaamaan parhaansa mukaan.

Case lääketiede

Monet kokeneet erikoislääkärit ovat huippuosaajia omalla alallaan. Kandilla voi kuitenkin olla tietoa monien alojen viimeisimmistä virtauksista. Metsälä kuvaa, että opiskelijat pänttäävät Käypä hoito -suosituksia ja osaavat vähän kaikkea.

Hän kertoo olleensa psykiatrian klinikalla kenties paras haavanhoidon osaaja.

– On opiskelijalle loistokas hetki, kun tietää jostain asiasta enemmän kuin kokeneemmat lääkärit. Oma osaaminen kannattaa tuoda esiin.

Metsälä toivoo, että seniorit kannustaisivat kandeja näyttämään taitonsa.

– Tarvitaan vähän tukea. Seniori on se, jonka pitää antaa kandille tilaisuus.

Case tietotekniikka

Nuoria opiskelijoita pidetään luontaisina tietokoneosaajina. Tietokoneasioista siis varmaankin kysytään kandilta?

– No eipä kauheasti.

Metsälällä on tekniikan taustaa, joten hän täyttää odotukset tietoteknisesti valveutuneesta sukupolvensa edustajasta. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka vempaimet ovat nuorille tuttuja, potilastietojärjestelmät edustavat vanhaa teknologiaa, jonka käyttötavat ovat monille vieraita.

Kandit kuitenkin kiertävät monilla osastoilla ja näkevät monenlaisia tapoja käyttää potilastietojärjestelmiä. Siinä oppii, mikä toimii ja mikä ei. Kandilta kannattaisi siis kysyä, löytyisikö työn tehostamiseen jippoja.

Case toimintamallit

Sama koskee toimintamalleja. Kandi näkee eri paikoissa kiertäessään monenlaisia työn järjestämisen tapoja. Ja sen että toiset tavat toimivat paremmin kuin toiset.

– Ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana, ennen kuin tottumus astuu tilalle, sitä jaksaa ihmetellä. Se on nuorten lääkärien vahvuus ja sitä pitäisi käyttää hyväksi.

Kokemattomana ja taustoja tietämättä on korkea kynnys puuttua asioihin, vaikka kuinka ihmettelisi huonosti toimivia tekemisen tapoja. Niinpä tieto irtoaa kandista vain, jos sitä asioikseen kysytään.

Metsälä ihmettelee, miten vanhoja keinoja lääkärit yhä käyttävät. Hän toivoo esimerkiksi, että paperikalentereista siirryttäisiin viimein sähköisiin ja että etäneuvottelut yleistyisivät.

Case arvot ja asenteet

Metsälä muistuttaa vielä, että kandien arvomaailmaan tutustuminen voi helpottaa myös nuorten potilaiden ymmärtämistä.

– Globalisaatio, tasa-arvo ja ilmastoasiat ovat nuorille tärkeitä. Autottomuus on opiskelijoiden keskuudessa yleistä muuallakin kuin Helsingissä. Esimerkiksi tässä kohtaa näkyy usein iso ero vanhempien kollegoiden suhteen.

Lue myös

Lääkärien pitäisi Metsälän mielestä näkyä siellä missä nuoret liikkuvat ja ymmärtää heidän käyttämiään palveluja. Some-viestinnässä monella lääkärillä olisi opettelemista. Nuoret lääkärit ovat ottaneet myös tätä kenttää haltuun. Metsälä antaa hyvänä esimerkkinä onnistuneesta sosiaalisen median käytöstä Anni Saukkolan, jonka Instagram-tilillä (laakari.anni) on tuhansia seuraajia.

Nuori sukupolvi suhtautuu muun muassa etätöihin ja vapaa-aikaan toisin kuin vanhemmat. Rankkoihin päivystysrupeamiin ei samaan tapaan enää haluta sitoutua.

– Erikoistumisuudistuksessa näkyy, että sellaiset alat ovat nyt suosittuja, joilla tekemisen tapoihin on mahdollisuus vaikuttaa.

Oletko saanut palautetta Nuori Lääkäri -lehden juttuusi? Miten muut kandit suhtautuvat? Entä seniorit?

– Minulta on kysytty, että no, mitäs me voitaisiin tehdä paremmin. Opiskelijoista osa on ollut kanssani samaa mieltä. Osa ei toisaalta halua, että heiltä aletaan mitään kysellä. Kaiken kaikkiaan palaute on ollut hyvää. Tuntuu, että muutosta halutaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030