Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/2008 vsk 63 s. 1577

Kannattaako lääkärin antaa sv-tunnuksensa nettipalveluun?

Marianne Jansson

MSD:n lääkäreille tarjoama Univadis-nettipalvelu vaatii rekisteröityessä nimen lisäksi lääkärin sv-tunnuksen. Sama käytäntö on myös mm. AstraZenecan lääkäreille tarkoitetuissa nettipalveluissa.

- Tällä halutaan varmistaa, että käyttäjä on lääkäri, koska palvelu on tarkoitettu vain lääkäreille, sanoo viestintäpäällikkö

Emilia Häyrynen

MSD:stä.

Lääkärien rekisteröitymistietoja verrataan Lääketietokeskuksen tietoihin. Häyrynen korostaa, että tavoitteena ei ole kerätä listaa sv-numeroista eikä tietoja luovuteta ulkopuolisille. Rekisteröinnin yhteydessä esitellään yhtiön tietosuojakäytäntö ja verkkopalvelujen käyttöehdot.

Samantyyppisiä lääkäreille kohdennettuja palveluja tarjotaan toisaalta esimerkiksi Fimnet-tunnusten perusteella.

Nettipalvelujen rekisteröitymiskäytäntö on herättänyt huolta, sillä lääkärin nimen ja sv-tunnuksen yhdistelmää voisi käyttää väärin. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja

Heikki Pälve

kehottaa lääkäreitä harkitsemaan tarkasti, mitä tietoja antaa.

- Lääkärin ei pitäisi antaa sv-numeroaan. Muutenkin on syytä suhtautua varauksellisesti kyselyihin, joissa tiedot voidaan yksilöidä vastaajiin, sanoo Pälve.

Lue myös

Lääkäreiltä on mm. kyselty lääkkeiden määräämiskäytännöstä ja nimellä yksilöityjä tietoja on toimitettu edelleen lääketeollisuudelle.

Kela on suhtautunut sv-numeroon henkilötunnukseen verrattavissa olevana tietona, ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskus, jolle tunnusten käsittely on tulevaisuudessa siirtymässä, on samoilla linjoilla.

- Koska kyseessä on potentiaalisesti väärinkäytettävä tieto, viranomaiset eivät luovuta listoja sv-tunnuksista ulkopuolisille, toteaa lääkintöneuvos

Pirjo Pennanen

TEO:sta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030