Ajan­kohtai­sta

Kannattaako rintasyöpäpotilaiden syödä soijaa?

Soija näyttää tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan suojaavan rintasyövältä. Se ei myöskään näytä heikentävän tamoksifeenin vaikutusta.

Kuvio 1
http://www.laakarilehti.fi/pics/Soija-Pixmac000021850931.jpg
Soijan isoflavonien tiedetään vähentävän riskiä sairastua rintasyöpään. Toisaalta isoflavonien epäilty heikentävän estrogeeninestäjä tamoksifeenin vaikutusta.

Tuore JAMA:ssa julkaistu kiinalaistutkimus selvitti soijankäytön vaikutuksia rintasyöpään sairastuneilla naisilla. Kyseessä on suurin tähän mennessä tehty soijan ja rintasyövän yhteyttä käsittelevä tutkimus.

Tutkittavat oli jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, paljonko he söivät soijaa. Päivittäin yli 15,3 grammaa soijaproteiinia syövien ryhmässä rintasyöpäkuolleisuus oli neljän vuoden seuranta-ajan jälkeen 7,3 % ja syövän uusimisen riski 8 %. Alle 5,3 grammaa soijaa syövillä rintasyöpäkuolleisuus oli 10,3 % ja syövän uusimisen riski 11,2 %.

Ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari on tutkinut ravinnon ja syövän suhdetta. Onko tämä tutkimustulos merkittävä?

– On. Tulos hälventää epäilyksiä soijan haitallisuudesta rintasyöpäpotilaille. Soija ei myöskään näytä heikentävän tamoksifeenin vaikutusta. Tutkimuksen mukaan soija itse asiassa suojaa rintasyövältä. Tulos päti sekä estrogeenireseptori-positiivisissa että ER-negatiivisissa rintasyöpätapauksissa.

Potilaat kyselevät mitä he itse voisivat tehdä. Kannattaako lääkärin suositella ruokavalion muuttamista?

– Monipuolinen kasvisvoittoinen ruokavalio sopii syöpäpotilaille. Ainakaan soijaa ei tarvitse välttää. Lääkäreiden on hyvä tietää tällaisista tutkimustuloksista.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030