Kansallinen toimintaohjelma edistämään imetystä
Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tänään julkaisema kansallinen imetysohjelma esittää imetystä edistäviä toimintamalleja.
Toimintamalleista keskeisiä ovat ammattihenkilöiden imetystietouden lisääminen ja näyttöön perustuvien imetysohjauskäytäntöjen edistäminen. Vaikka imetys on Suomessa yleistynyt, täällä imetetään edelleen vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Toimintaohjelmassa esitetään suuntaviivat imetysohjauksen tueksi äitiys- ja lastenneuvoloissa ja synnytyssairaaloissa sekä toimenpiteitä, joilla voidaan kehittää yhtenäisiä ja näyttöön perustuvia imetysohjauskäytäntöjä ja vahvistaa ammattihenkilöiden osaamista.
Lisäksi ohjelmassa annetaan suosituksia imetystä tukevien palvelujen ja toimivan hoitoketjun luomiseksi sekä imetyksen seurannan ja tutkimuksen edistämiseksi. Toimintaohjelman on valmistellut THL:n asettama asiantuntijaryhmä.
Ohjelman linjausten mukaan kaikilla äitiyshuollossa ja lastenneuvoloissa toimivilla hoitotyön ammattilaisilla pitäisi olla vähintään 20 tunnin imetysohjaajakoulutus. Vuonna 2004 tehdyn selvityksen mukaan tämä kansainvälisesti yhtenevä koulutus oli vain kolmasosalla neuvoloiden terveydenhoitajista. Neuvoloissa annettu imetysohjaus ja tuki on tärkeää etenkin vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana ja silloin, kun imetyksessä on ongelmia.
Synnytyssairaaloissa työskentelevästä hoitohenkilökunnasta valtaosa (83 %) on saanut imetysohjaajakoulutuksen, mutta esimerkiksi vastasyntyneiden valvonta- ja teho-osastoilla työskentelevistä vain 28 prosenttia. Lääkärit tarvitsevat THL:n mukaan lisätietoja imetyksen perusperiaatteista ja syventävää tietoa äidinmaidon merkityksestä imeväisen kasvulle ja kehitykselle.