1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kanta-Hämeen ensiapu uudistuu
Ajan­kohtai­sta

Kanta-Hämeen ensiapu uudistuu

Kriittisesti sairaiden hoitoon lisätään lääkärityövoimaa, muiden asiakkaiden ohjausta ja neuvontaa tehostetaan.

Kanta-Hämeen ensiapu uudistuu Kuva 1 / 1 Kuva: Laura Vesa

Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sairaaloiden päivystystoiminta on vaarantunut Suomessa, koska yhteispäivystyksiin ei ole löytynyt riittävästi ulkopuolisia lääkäreitä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa reagoitiin tutkimustuloksiin.

– Kriittisesti sairaiden potilaiden hoitoon osoitetaan nyt aiempaa enemmän lääkärityövoimaa sekä tehostetaan potilaiden ohjausta ja neuvontaa, kertoo tiedotteessa päivystysklinikan ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.

Syyskuun viimeisestä viikosta alkaen Hämeenlinnan ensiavussa työskentelee aiempaa useammin keskussairaalan oma lääkäri. Samalla lääkärien työpanos on lisääntynyt, koska ambulanssilla tuotavien potilaiden hoito on organisoitu uudella tavalla. Yksityisten lääkäriyritysten palveluista on luovuttu jo vuosia sitten.

– Näemme tarpeelliseksi keskittyä entistä vahvemmin vakavasti sairaisiin päivystyspotilaisiin. Haluamme tutkia ja hoitaa heidät turvallisesti ja nopeasti kaikissa tilanteissa, Palomäki tähdentää.

Päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava korostaa potilasturvallisuudessa myös yksilön vastuuta.

Lue myös

– Yhden ihmisen päätös on aina osa suurempaa kokonaisuutta. Jos useat ihmiset lähtevät ensiapuun kevyin perustein, seurauksena voi olla ruuhkautuminen ja siihen liittyvät vakavat seuraukset. Hämeenlinnassa jokaisen ensiapuun saapuvan potilaan arvioi joko sairaanhoitaja tai lääkäri. Tällöin selvitetään, kuuluuko ongelman selvittäminen päivystykseen vai voiko sen hoitaa turvallisesti tarkoituksenmukaisemmassa hoitopaikassa, joka voi olla esimerkiksi oma työterveysasema tai terveyskeskus.

Hämeenlinnan ensiavussa palataan syksyn aikana noudattamaan keskussairaalan ja terveyskeskusten ylilääkäreiden suunnittelemaa ja johtajaylilääkärin määräämää triage-luokitusta, jolla arvioidaan potilaan oikea hoitopaikka.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.