Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/1999 vsk 54 s. 363

Kardiologit tiukentaisivat ammattiautoilijoiden ajokorttivaatimuksia

Euroopan kardiologiyhdistyksen mielestä sydän- ja verisuonitauteja sairastavat ammattiautoilijat ovat huomattava riski maanteillä. Kardiologit ehdottavat tiukempia terveysstandardeja bussien ja rekkojen kuljettajille, koska näiden riski kuolla liikenteessä on 3-4-kertainen tavalliseen autoilijaan verrattuna ja työ on stressaavaa tiukkojen aikataulujen vuoksi.

EU:n ajokuntoisuusdirektiivi vuodelta 1991 ei ota huomioon sydäntauteja sairastavia ammattiautoilijoita, vaikka sydänvaivat ovat olleet osallisina onnettomuuksiin. Noin 2 000 tutkitussa onnettomuudessa, joihin liittyi jokin kohtaus ajettaessa, 8 % johtui sydänvaivoista ja 23 % tajuttomuudesta, joka saattoi olla sydänperäinen.

Sydänlääkärit huomauttavat, että 76 % onnettomuuksista, joissa oli osallisena sydäntauteja sairastava kuljettaja tapahtui sellaisille, joilla oli diagnosoitu sydäntauti. Näin ollen lähes neljännes sydäntauteja sairastavista kuljettajista oli jäänyt diagnosoimatta.

Lue myös

Kaikissa Euroopan maissa vaaditaan lääkärin lausunto ammattimaisen ajoluvan saamiseksi. Jos lääkäri toteaa terveydellisen esteen, on hänen kerrottava siitä ajokortin hakijalle. European Heart Journalissa julkaistussa kirjoituksessa kardiologit toteavat, että jos potilas tällöin jättää noudattamatta lääkärin neuvoa, on ongelmaa vaikea ratkaista. Ajolupia myöntävät viranomaiset eri maissa ovat tottuneet noudattamaan erilaisia käytäntöjä, vaikka suhtautuvat periaatteessa myönteisesti lääkärien varoituksiin.

Lääkärit ehdottavat, että yli 8 matkustajaa kuljettavien linja-autojen ja yli 3,5 tonnin rekkojen kuljettajille ei myönnetä ajolupaa, jos kuljettajalla on todettu rintakipua, sydäninfarkti, sydämen läppävika, tuore sydäninfarkti, rytmihäiriö, pyörtyilyä tai jos hänelle on tehty sydänleikkaus. Ajolupa voidaan palauttaa lääkärin tutkimusten ja kunnon arvioinnin jälkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030