Kärsämäen ulkoistuksesta tuli valtakunnallinen kysymys
Hallitus ja Kärsämäki ovat eri mieltä siitä, saako kunta irtisanoutua kuntayhtymästä ja ulkoistaa perusterveydenhuoltonsa ennen sote-alueiden toiminnan alkamista.
Hallitus päätti eilen, että Kärsämäen kunnan on järjestettävä perusterveydenhuoltonsa yhdessä alueen muiden kuntien kanssa.
Kärsämäki oli irtisanoutunut alueen kuntayhtymästä ja allekirjoittanut esisopimuksen terveydenhuollon ulkoistuksesta yksityisen palvelutuottajan kanssa.
Hallitus esitti samalla eduskunnalle lakimuutosta, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueita ei voi purkaa ennen uusien sote-alueiden toiminnan alkamista vuonna 2017. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.
– Yksittäisten kuntien ei tule katsoa lyhytnäköisesti hetkellistä helpotusta tilanteeseensa, kun se kurjistaa tulevaisuudessa koko alueen sosiaali- ja terveyspalveluja, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sanoo.
"Emme olleet rikkomassa sote-uudistusta"
Kärsämäen kunnanjohtaja Riitta Hokkanen ei osaa vielä ennakoida, mitä kunta nyt tekee. Kunta jatkaa neuvotteluja sekä peruspalvelukuntayhtymä Selänteen että Attendon kanssa. Päätöksestä valittaminen on myös vaihtoehto.
Yrityksen oli tarkoitus tuottaa palvelut Kärsämäellä 7,5 vuoden ajan. Hokkasen mukaan tämä ei haittaisi sote-alueiden sisäistä toimintaa.
– Emme olleet rikkomassa sote-uudistusta missään vaiheessa. Toimme säväyksen lisää, miten mennä asiassa eteenpäin. Yksityistä osaamista olisi voinut hyödyntää.
Hokkanen toteaa, että he katsovat asiaa Kärsämäen kuntalaisten näkökulmasta. Kärsämäki erosi Selänteen kuntayhtymästä turvatakseen alueen lähipalvelut. Toinen tekijä oli taloudellinen. Kuntayhtymä ei kyennyt hillitsemään kustannusten nousua.
– Tilanne oli kestämätön, kunnanjohtaja kuvaa.
Henkilöstö järjesti mielenilmauksen
Kansanedustaja, LT Hanna Tainio (sd) pitää Kärsämäen ratkaisua sote-uudistuksen boikotoimisena.
– On erittäin valitettavaa, että kun olemme kansakuntana tekemässä yhtä vuosisadan suurinta palvelu-uudistusta, jotkut kunnat haluavat väliaikaisilla paniikkiratkaisuilla sekoittaa koko pakan ja vaikeuttaa uudistustyötä, hän toteaa verkkosivuillaan.
Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen alueella toimivat henkilöstöjärjestöt Tehy, SuPer, JHL ja Jyty järjestivät viime viikolla mielenilmauksen Kärsämäellä kunnan sote-palveluiden ulkoistamisprosessin vuoksi.
Mielenosoittajien mukaan päätös erota kuntayhtymästä on vastoin sopimuksia, ja lisäksi se on tehty henkilöstöä kuulematta.
Miia Soininen
Kuva: Sami Perttilä