Käsiaseluvista neljän lääkärityövuoden lisäys
Käsiaselupien edellyttämä lausunto hakijan terveydentilasta lisäisi lääkärien työtä vuosittain noin neljällä lääkärityövuodella.
Sisäministeriön suosituksen mukaan kaikki pistooli-, pienoispistooli-, revolveri- ja pienoisrevolverilupaa hakevat joutuvat hankkimaan lääkärinlausunnon terveydentilastaan.
Kaikki lääkärit eivät ole ihastuneita Kauhajoen tapahtumien vuoksi säädettyyn uudistukseen. Lääkäriliitto pelkää, että se lisää lääkärien työmäärää etenkin terveyskeskuksissa.
Järjestöpäällikkö Riitta Keskitalo Lääkäriliitosta arvioi, että lyhimmilläänkin aselupahakemuksen edellyttämä vastaanottoaika vie kaksikymmentä minuuttia per potilas. Perusterveydenhuollossa työskentelevä lääkäri ottaa vastaan keskimäärin kymmenen potilasta päivässä.
- Jos potilaan tuntee ennestään, on tietysti helpompi arvioida hänen kelpoisuutensa aseen omistajaksi. Jos taas kyse on esimerkiksi psykiatrisesta potilaasta, voi kaikkien potilastietojen ja konsultaatioiden saaminen viedä jopa viikkoja, sanoo Keskitalo.
Sisäasiainministeriön poliisiosaston arpajais- ja asehallintoyksiköstä kerrotaan, että vuonna 2007 käsiaselupia myönnettiin yhteensä noin 11 000. Tämä määrä kerrottuna lyhimmällä mahdollisella, eli kahdenkymmenen minuutin mittaisella vastaanottokäynnillä, tietäisi neljän-viiden lääkärityövuoden lisäystä vuosittain.
Lääkäriliiton tutkimusosaston laskelmien mukaan aselupahakemukset tuovat karkeasti arvioiden kolme ylimääräistä potilaskäyntiä vuosittain terveyskeskuslääkäriä kohden.
Todellista keskimääräistä työmäärän lisäystä on hankala arvioida, sillä jokaisen käsiaselupaa hakevan tapaus on yksilöllinen.