1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kasvissyöjien ravintsemusongelmia
Ajan­kohtai­sta 5/1999 vsk 54 s. 522

Kasvissyöjien ravintsemusongelmia

Vaikka kasvissyöjät usein valitsevat ravintolinjansa terveyttään ajatellen, voi pelkkä kasvisruokavalio päinvastoin johtaa puutteelliseen ravinnonsaantiin. Kalsiumin ja jodin saanti jää helposti puutteelliseksi, jos kasvisruokavalioon ei kuulu maitotuotteita, ja D-vitamiinin saanti voi jäädä hälyttävän vähäiseksi. Ravitsemuskatsaus-lehdessä 2/98 selostetaan aiheesta viime vuonna Scandinavian Journal of Nutrition -lehdessä julkaistua tutkimusta.

Dosentti Christel Lamberg-Allardtin tutkimusryhmän selvitys nuorten suomalaisten kasvissyöjänaisten (semivegaaneja ja laktovegetaareja) ravinnonsaannista osoittaa, että suurin osa kasvissyöjistä tarvitsee talviaikaan D-vitamiinilisän. Maitotuotteitakin välttävät vegaanit ja semivegaanit tarvitsevat myös lisäjodia. B12-vitamiinin saantia ei tutkimuksessa selvitetty, mutta sitä on merkittävästi vain eläinkunnan tuotteissa, joten senkin saanti jää vegaaneilla niukaksi ilman vitamiinilisää.

Kasvissyöjien raudan ja C-vitamiinin saanti on kyllä runsasta, mutta kasvien non-hemiraudan hyödyntäminen jää heikoksi. Kasvissyöjien seerumin ferritiiniarvot olivatkin tutkimuksessa matalat ja rautatase huonompi kuin sekaruokaa syövillä.

Lue myös

Kasvisruokavaliota noudattavien ravitsemukseen kiinnitetään huomiota myös tuoreissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Niissä todetaan, että laktovegetaariselle ruokavaliolle ei ole ravitsemuksellisia esteitä mutta vegaanien on täydennettävä ruokavaliotaan vitamiinilisin, kasvuiässä myös kalsium- ja rautavalmistein. Vegaaniruokavaliota ei suositella pikkulapsille eikä raskauden tai imetyksen aikana.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.