1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kätilöliitto ehdottaa synnytystupia
Ajan­kohtai­sta

Kätilöliitto ehdottaa synnytystupia

Kätilöliiton mielestä matalan riskin synnyttäjille on laadittava valtakunnalliset kriteerit ja hoitosuositukset. Heitä voitaisiin hoitaa synnytysosastojen yhteydessä omissa synnytystuvissa.

Kätilöliitto ehdottaa synnytystupia Kuva 1 / 1

– Synnytysten keskittyminen yhä enemmän suuriin synnytysyksikköihin on luonut tarpeen perustaa kätilövetoisia synnytysyksiköitä. Suomessa on käynnistetty Synnytystupa-hanke, jonka tarkoituksena on saada kätilövetoiset synnytystuvat osaksi suomalaista synnytyssairaalajärjestelmää, todetaan Kätilöliiton kannanotossa.

Liitto huomauttaa, että sosiaali- ja terveysministeriön päivystyshoitoa koskevasta asetuksesta on saatu ennakkotietoja, joiden mukaan pienet, kodinomaiset synnytyssairaalat tulevat häviämään lähes kokonaan. Suomalainen synnytyssairaalaverkosto on siten suuressa muutoksessa, koska juuri näissä pienissä sairaaloissa useimmiten hoidetaan matalan riskin synnyttäjiä.

Matalan riskin synnyttäjille kriteerit ja hoitosuositukset

Tampereelle kokoontuneilla Kätilöpäivillä esitetään, että koko Suomeen tulee saada ensi tilassa valtakunnalliset matalan riskin synnyttäjän kriteerit ja hoitosuositukset. Kriteerien perusteella voidaan jo raskauden aikana määritellä synnyttäjän tarkoituksenmukaista hoitoa ja synnytyspaikkaa. Huolellista arviota tulee jatkaa koko raskauden ja synnytyksen ajan, ja tarvittaessa arviota ja interventiovalmiutta pitää muuttaa.

– Ilman lääketieteellistä syytä normaaliin synnytykseen puuttuminen voi vaikuttaa epäsuotuisasti sekä synnyttäjän että syntyvän lapsen hyvinvointiin. Tarpeeton ylihoitaminen lisää hoidon kustannuksia turhien tutkimusten ja toimenpiteiden vuoksi. Kuitenkin teknologian hyödyntäminen aina tarvittaessa on yksi laadukkaan ja turvallisen raskauden ja synnytyksen hoidon kulmakivistä, kätilöliitto toteaa.

Suomessa matalan riskin synnytyksen kriteerit on määritelty vain Tampereen yliopistollisessa sairaalassa siellä käynnissä olevassa MARISKI-projektissa.

Järjestelmään kuuluva synnytystupa on tarkoituksenmukainen ja taloudellinen synnytyspaikka. Sijainti sairaalan synnytyssalin yhteydessä mahdollistaa turvallisen synnyttämisen, kun kyseessä on matalan riskin synnyttäjä. Samalla synnytystuvat antaisivat suomalaisille perheille vaihtoehtoja synnytyksen hoidon ja paikan suhteen.

STM:n Keistinen: Keskustelu on paikallaan

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen pitää Kätilöliiton keskustelunavausta tarpeellisena.

Hän viittaa muun muassa ETENE:n kannanottoon, jossa todetaan, että "Lapsen kasvun ja kehityksen perusedellytys on synnytystapahtumaa edeltävä, synnytyksen aikainen ja synnytyksen jälkeisen hoidon taso. Tason määrittelyyn liittyy monia ulottuvuuksia ja erilaisia arvostuksia, joista on syytä jatkaa keskustelua. Erityistä keskustelua tulee käydä sikiön oikeudesta terveyteen ja hyvinvointiin, sillä se kertoo lapsen orastavasta elämän arvosta yhteiskunnalle."

– Päivytysasetustahan ei ole vielä annettu, muistuttaa Timo Keistinen.

– Asetuksen valmistelussa on kuultu laajasti terveydenhuollon organisaatioita ja ammattijärjestöjä ja -seuroja sekä tehty useita selvityksiä. Laajassa lausuntokierroksessa saatiin lähes 100 kannanottoa muun muassa Kätilöliitolta. Näiden pohjalta on asetusluonnosta muokattu edelleen. hän toteaa.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.

Tieteessä
Kesätyöstä urkeni ura väitöskirjaan

Arttu Kurtelius tarkastelee väitöstutkimuksessaan aivovaltimoiden aneurysmataudin tautiyhteyksiä ja suvuttaista esiintymistä