Katso video kaularangan tutkimuksesta
Kliininen tutkimus on kaiken a ja o kaularankaperäiseksi epäiltyä oiretta selvitettäessä. Oikea ote on ensimmäinen asia, jonka voit kerrata videosta.
Lääkärilehden tuorein video käsittelee kaularangan kliinistä tutkimusta. Videolta on nopeasti kerrattavissa, miten kaularankaoireinen potilas tutkitaan.
– Kaularankaperäisen syyn mahdollisuus tulee aina selvittää tai sulkea pois, jos potilas tulee vastaanotolle päänsäryn tai niska- ja hartiakivun takia. Samoin kyynärpääkipu tai muu yläraajakipu on aihe kaularangan kliiniseen tutkimukseen, toteaa fysiatrian dosentti, LT Karl-August Lindgren.
– Kliininen tutkimus on kaiken a ja o. Myöhemmässä vaiheessa sen tulokset korreloidaan mahdollisiin radiologisiin ja neurofysiologisiin tutkimuksiin.
Tutkimusotteen ja tutkimuksen oikean suorittamistavan lisäksi videolla esitetään mm. harjoitus, jonka avulla potilas voi itse helpottaa rintakehän yläaukeaman toimintahäiriön oireita.
– Kliinisen tutkimuksen tulisi perustua toiminnallisen anatomian tuntemiseen, jolloin liikkeet ovat fysiologisia, Lindgren muistuttaa.
Kaularankapotilaan hoito nousi esiin myös Lääkäripäivillä, jossa aiheesta järjestetty kurssi palkittiin Lääkäripäivien koulutuspalkinnolla.
– Kaularanka- ja niskavaivat ovat hyvin tavallisia, ja niitä tulisi jokaisen avohoitolääkärin osata tutkia, totesi kurssin puheenjohtajana toiminut fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen.
Näitkö hyvän opetusvideon?
Lääkärilehti kerää sivulleen linkkikokoelmaa hyvistä opetusvideoista. Jos näit hyvän opetusvideon, lähetä siitä meille vinkki: laakarilehti (at) laakarilehti.fi. Mikäli mahdollista, liitä mukaan myös videon tuottajan yhteystiedot.