Kehitysmaan vastasyntynyt elää arviolta 50-vuotiaaksi
YK:n raportin mukaan Norjassa käytetään kansalaisten terveyteen viisisataakertaisesti se summa, mikä Kongossa. Köyhien ja rikkaiden maiden eliniänodotteissa on jopa 30 vuoden ero.
Köyhillä mailla on vielä pitkä matka saavuttaa rikkaiden maiden terveys-, koulutus- ja tulotaso. Köyhimmissä kehitysmaissa eliniänodote on 30 vuotta vähemmän kuin rikkaimmissa maissa, kertoo YK:n tuore raportti.
Vuosittaisessa Human Development -raportissa elintason mittarina käytetään indeksiä, jossa yhdistetään tietoja eliniänodotteesta, lukutaidosta, koulutuksesta ja bruttokansantuotteesta henkilöä kohden. Indeksissä on mukana 182 maata ja aluetta.
Indeksissä heikommin sijoittuneissa maissa syntyvät voivat odottaa eliniäkseen noin 50 vuotta. Korkeimmalle sijoittuneissa maissa elinvuosia voidaan odottaa yli 80. Eliniänodotteen keskiarvo on 67 vuotta.
Myös tulotasoissa on suuret erot: siinä, missä Nigeriassa jokaista asukasta kohden ansaitaan yksi dollari, Norjassa ansaitaan 85 dollaria.
Köyhien ja rikkaiden maiden kulutus kansalaistensa terveyteen vaihtelee myös suuresti. Norjassa summa on 3780 dollaria asukasta kohden, Japanissa 2067, Burkina Fasossa 50, Afganistanissa 8 ja Kongossa 7 dollaria.
Raportin optimistisin osuus kertoo, että suurimmat harppaukset indeksissä ovat tapahtuneet juuri köyhimmässä päässä; Kiinassa, Iranissa ja Nepalissa, joissa kehitys on painottunut erityisesti koulutukseen ja terveyteen.
Raportissa arvioidaan, että maiden sisäistä siirtolaisuutta on jopa neljä kertaa enemmän kuin maiden välillä tapahtuvaa. Sisäisten siirtolaisten pääsy terveydenhuollon palveluihin on usein rajoitetumpaa kuin maahanmuuttajien.
- Maailmamme on erittäin epätasa-arvoinen, YK summaa vuoden 2009 kehitysraporttinsa.
Jaana Ahlblad
kuva Pixmac