1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä
Ajan­kohtai­sta

Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Laajassa suomalaiseen aineistoon pohjautuvassa tutkimuksessa todetaan, että keisarileikkaus lisää lapsen astmariskiä. Muuten vaikutukset terveyteen ovat vähäisiä.

Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka. Keisarileikkaus aiheutti vähäisiä terveyshaittoja vastasyntyneille. Vaikutusta vastasyntyneiden kuolleisuuteen ei löydetty. Pidemmällä aikavälillä havaittiin, että keisarileikkaus aiheutti suurentuneen riskin sairastua astmaan.

Keisarileikkaukseen on usein liitetty myös yhteys esimerkiksi ylipainoon ja moniin kroonisiin sairauksiin, kuten allergioihin ja tyypin 1 diabetekseen. Yhteyttä näihin ei tässä tutkimuksessa löydetty.

– Keisarileikkauksen vaikutus immuunijärjestelmän kehitykseen näyttää olevan monisyisempi kuin tähän asti on ajateltu, sanoo akatemiatutkija Lauri Sääksvuori tiedotteessa.

Lue myös

Tutkimusryhmä keskittyi erityisesti suunnittelemattomiin keisarileikkauksiin, jotka olisivat mahdollisesti vältettävissä, koska niiden tekemiselle ei ollut välitöntä lääketieteellistä tarvetta. Tutkimuksessa selvisi, että todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on suurimmillaan vapaapäivää edeltävänä päivänä virka-aikaan.

Keisarileikkaus on maailman yleisin laajamittainen kirurginen toimenpide. Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy keisarileikkauksella.

Tutkimuksen tekivät Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turun yliopisto ja Pompeu Fabran yliopisto. Tutkimus perustuu viranomaisaineistoihin ja kattaa tiedot yli 1,4 miljoonasta lapsesta, jotka ovat syntyneet Suomessa vuosina 1990–2014.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomen EU-aloite sai tukea Euroopan lääkäreiltä

Hyvinvointitalouden arvioidaan nostavan ihmiset politiikan keskiöön.

Ajassa
Konrad ReijoWaara -palkinnon sai Jorma Paavonen

Naistentautien emeritusprofessori Paavonen on yksi siteeratuimpia suomalaisia tutkijalääkäreitä.

Ajassa
Masennussuositus päivitetään

Depression Käypä hoito -suosituksen uusi versio julkaistaan tammikuun alussa.

Työssä
Urheilijapojan hankala yskä – tapauksen ratkaisu

Kilpatasolla juoksua harrastava 15-vuotias nuorukainen tuli vastaanotolle kolme viikkoa jatkuneen tiukan yskän vuoksi.

Tiedepääkirjoitus
Liikunta toimii lääkkeenä moneen vaivaan

Vaikka liikuntaharjoittelun hyödyt tunnetaan jo varsin perusteellisesti, terveyden kannalta riittämättömästi liikkuvien osuus on edelleen suuri.

Ajassa
Ilmastonmuutos puhuttaa Euroopan lääkäreitä Helsingissä

Terveys on talouskasvun edellytys, muistutetaan hyvinvointitalousseminaarissa.