1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä
Ajan­kohtai­sta

Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Laajassa suomalaiseen aineistoon pohjautuvassa tutkimuksessa todetaan, että keisarileikkaus lisää lapsen astmariskiä. Muuten vaikutukset terveyteen ovat vähäisiä.

Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka. Keisarileikkaus aiheutti vähäisiä terveyshaittoja vastasyntyneille. Vaikutusta vastasyntyneiden kuolleisuuteen ei löydetty. Pidemmällä aikavälillä havaittiin, että keisarileikkaus aiheutti suurentuneen riskin sairastua astmaan.

Keisarileikkaukseen on usein liitetty myös yhteys esimerkiksi ylipainoon ja moniin kroonisiin sairauksiin, kuten allergioihin ja tyypin 1 diabetekseen. Yhteyttä näihin ei tässä tutkimuksessa löydetty.

– Keisarileikkauksen vaikutus immuunijärjestelmän kehitykseen näyttää olevan monisyisempi kuin tähän asti on ajateltu, sanoo akatemiatutkija Lauri Sääksvuori tiedotteessa.

Lue myös

Tutkimusryhmä keskittyi erityisesti suunnittelemattomiin keisarileikkauksiin, jotka olisivat mahdollisesti vältettävissä, koska niiden tekemiselle ei ollut välitöntä lääketieteellistä tarvetta. Tutkimuksessa selvisi, että todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on suurimmillaan vapaapäivää edeltävänä päivänä virka-aikaan.

Keisarileikkaus on maailman yleisin laajamittainen kirurginen toimenpide. Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy keisarileikkauksella.

Tutkimuksen tekivät Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turun yliopisto ja Pompeu Fabran yliopisto. Tutkimus perustuu viranomaisaineistoihin ja kattaa tiedot yli 1,4 miljoonasta lapsesta, jotka ovat syntyneet Suomessa vuosina 1990–2014.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.