Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2019 vsk 74 s. 732 - 733

Kelan kilpailutus ei juuri näy OYS:n aikuispuolella

Julkinen keskustelu leimaa terapeutin ­vaihtumisen pelkästään haitalliseksi. – Joskus siitä voi olla hyötyäkin, sanoo vt. ylilääkäri Anne Saari.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

– Pitkien terapiasuhteiden katkeaminen saattaa olla merkittävämpi ongelma lasten terapioissa, sanoo Anne Saari.

Vt. ylilääkäri Anne Saari OYS:n lääkinnällisestä kuntoutuksesta kertoo, ettei Kelan uusi kilpailutus ole juuri näkynyt ainakaan aikuispuolella OYS:ssa. Muutamat nuoret potilaat eivät ole halunneet vaihtaa Kelan fysioterapian pitkäkestoista palveluntuottajaansa.

– Näissä tapauksissa hoitava lääkäri on tarvittaessa tehnyt Kelalle suosituksen terapian jatkumisesta entisellä terapeutilla, jos terapeutin vaihtumista on pidetty ongelmallisena. Meillä ei ole vielä tietoa siitä, miten Kela on näihin muutamiin terapioiden jatkopyyntöihin suhtautunut, Saari sanoo.

Kela kilpailutti viime vuonna vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Nyt kuntoutusta tarvitsevien on haettava itselleen halvin palveluntuottaja.

Saaren mukaan pitkien terapiasuhteiden katkeaminen on saattanut olla merkittävämpi ongelma lasten terapioissa, joissa vakiintuneen hoitosuhteen katkeaminen voi olla haitallisempaa. Tämä saattaa koskea esimerkiksi autismikirjon potilaita ja vaikeasti CP-vammaisia potilaita.

Saari mainitsee, että Kelan kilpailutus on ollut avoin ja hankintalain mukainen, ja sen tarkoituksena on tehostaa julkisten rahojen käyttöä. Osa kilpailutukseen osallistuvista terapeuteista jää ilman sopimusta varsinkin ylihinnoittelutilanteissa.

– Potilaat ja heidän omaisensa eivät ole välttämättä tietoisia siitä, minkä vuoksi oma terapeutti ei ole saanut enää jatkosopimusta.

Terapeutin vaihtuminen ei ole aina kielteistä

Saaren mukaan julkinen keskustelu käsittelee usein ainoastaan sitä, että terapeutin vaihtuminen on pelkästään haitallista.

Joissain tapauksissa hän on huomannut, että siitä voi olla myös potilaalle hyötyä.

– Uudella palveluntuottajalla voi olla käytössään esimerkiksi enemmän moderneja kuntoutusvälineitä, jotka mahdollistavat terapioiden toteuttamisen aikaisempaa monipuolisemmin.

Yrittäjät pitävät kilpailutusta epäonnistuneena

Kelan kilpailutuksen perusongelma oli laadun painottaminen 20 prosentilla ja hinnan 80 prosentilla, katsoo Suomen Kuntoutusyrittäjät ry. Järjestön mielestä painotuksella haettiin halpuutusta vaikeavammaisten ihmisten terapiapalvelujen hintoihin.

Kuntoutusyrittäjien jäsenyrittäjilleen tekemän kyselyn mukaan lähes kaikki pitivät kilpailutusta epäonnistuneena.

Kyselyssä ilmeni, että kilpailutus katkaisi monta pitkää terapiasuhdetta. Hankintapäätösten vuoksi vaikeavammaiset kuntoutujat ovat joutuneet vaihtamaan pitkäaikaisiakin terapeuttisuhteitaan uusiin.

Lue myös

Kyselyn tulos kertoo Kuntoutusyrittäjät ry:n mukaan, ettei kilpailutuksessa arvostettu erityisosaamista.

Niistä jäsenyrityksistä, jotka osallistuivat Kelan kilpailutukseen, noin 30 prosenttia jäi ilman Kela-sopimusta.

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen terapioita saa yhteensä noin 30 000 asiakasta.

Kela teetti selvityksen

Kelan valtuutetut tilasivat ulkoisen selvityksen Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hankinnoista. Selvityksessä arvioitiin vuonna 2018 toteutettua terapiapalvelujen hankintaa.

Selvitysraportissa suositellaan muun muassa, että palvelun ja hankinnan muutoksista tehdään suunnitteluvaiheessa riskianalyysi ja riskien hallintasuunnitelma. Palvelutuottajia ja kuntoutujia koskevat muutokset ja niihin liittyvät riskit käydään läpi etujärjestöjen kanssa riittävän aikaisin ja kattavasti. Riskienhallintaan varataan riittävästi aikaa ja resursseja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030