Lehti 22: Ajan­kohtai­sta 22/2013 vsk 68 s. 1630

Kelan reseptikooste on vertailun väline

Anne Seppänen

Kelan lääkäreille lähettämät lääkemääräyskoosteet voisi ottaa vaikka työpaikan kahvipöytään ja verrata niitä kollegojen kesken. Näin ehdottaa ylilääkäri Minerva Krohn Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lääkäri saa vuosittain Kelasta laajan tietopaketin omasta tavastaan määrätä lääkkeitä. Kooste tuli postitse jokaiselle lääkärille, jonka kirjoittamia lääkemääräyksiä on edellisvuoden aikana korvattu yli 200 kertaa. Muut voivat katsoa tietonsa Kelan verkkosivuilta (www.kela.fi/reseptit) pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

Lääketutkimuspäällikkö Jaana Martikainen Kelasta kannustaa paperitulosteen saajiakin käymään netissä, sillä siellä on tarjolla tarkempia tietoja.

Kun kirjeessä kerrotaan omat ja saman erikoisalan lääkärien lääkemääräystiedot, on verkkosivuilla vertailtavana tiedot myös muista erikoisaloista. Lääkemääräystietoja voi vertailla myös sairaanhoitopiireittäin ja osin jopa lääkeainekohtaisesti. Internetissä on tiedot viiden vuoden ajalta, joten aikasarjankin tekeminen onnistuu.

- Ajatuksena on verrata itseään toisiin nähdäkseen, onko omassa toiminnassa jotain erilaista, joko myönteistä tai muutosta kaipaavaa, Martikainen sanoo.

Kirjeitse lähetettävässä koosteessa on vuosittain vaihtuva teema, tänä vuonna sepelvaltimotaudin hoito, johon paneudutaan tarkemmin.

Määräätkö kalliita lääkkeitä?

Minerva Krohn kehottaa tutkimaan koosteesta lääkekustannusten kehitystä verrattuna muihin oman erikoisalan lääkäreihin. Hän on ollut mukana tekemässä lääkemääräyskoostetta Rohto-verkoston puolesta.

- Terveyskeskuslääkärit määräävät paljon lääkkeitä, joten summatkin ovat suuria. Kaikkein suurimpia lääkekustannukset ovat hematologeilla ja reumalääkäreillä, koska he määräävät kalliita erikoislääkkeitä, Krohn sanoo.

Lue myös

Tärkeää on katsoa, onko jostain lääkeaineryhmästä valinnut muita useammin kalliita vaihtoehtoja ja onko sille ollut erityisiä syitä.

- Yleislääkärien kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota antibiootteihin. Niiden kohdalla hinta ei ole olennaisin asia, vaan se, kuinka laajakirjoisia antibiootteja on käyttänyt, Krohn sanoo.

- Koko vuoden reseptiotannasta voi huomata, että poikkeamia onkin paljon. Välillä on varmasti syytä poiketa, mutta jos niitä on enemmän kuin muilla, voi pohtia, ovatko ne aina olleet harkittuja, Krohn pohtii.

Kelan tilastojen mukaan viime vuonna lääkäri kirjoitti keskimäärin 1 587 reseptiä, joista haettiin korvausta. Niiden perusteella toimitettujen lääkkeiden kustannus oli keskimäärin hieman yli 70 000 euroa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030